Az év végéig húsz F–16-os érkezhet Ukrajnába

Az ügyet ismerő személyek szerint a katonai repülőgépek Ukrajnába küldésének folyamatát jelenleg a pótalkatrész-problémák és az ukrán pilóták és külföldi kiképzőik közötti nyelvi akadályok hátráltatják. Sőt, aggódnak amiatt is, hogy Ukrajnában nincsenek megfelelő kifutópályák, és azok, amelyek alkalmassá tehetőek, sebezhetőek az orosz támadásokkal szemben.

Összességében Nyugaton arra számítanak, hogy Ukrajna képes lesz egyszázadnyi F–16-os repülőgépet, 15–24 gépet telepíteni. Egy másik forrás szerint Kijev arra számít, hogy idén nyáron hat F–16-ost kap, és az év végéig akár húszat is.

A Bloomberg kifejezetten borúlátó, azt írta, az F–16-osokkal kapcsolatos kihívások olyan súlyosak, hogy kétségeket ébresztettek a gépek „Ukrajnába küldésének bölcsességével kapcsolatban”, és azzal kapcsolatban, hogy nem túl drága támogatásnyilvánítás-e Zelenszkij elnök számára.

Egy NATO-képviselő arra is felhívta a figyelmet, hogy Ukrajna néhány hónap alatt próbálja elérni azt, ami normális esetben három-négy évig tartana.

Ettől függetlenül Jake Sullivan, Joe Biden nemzetbiztonsági főtanácsadója csütörtökön azt mondta, hogy a repülőgépek átadása már folyamatban van. Július 10-én az Egyesült Államok, Dánia és Hollandia vezetői, Joe Biden, Mette Frederiksen és Dick Schooff, akik az úgynevezett vadászkoalíciót vezetik, megerősítették, hogy Ukrajna a nyár folyamán megkapja az első F–16-osokat.

Elolvasom a cikket