Brüsszel túlbecsülte az európai lőszergyártási kapacitást

A szervezet újságírókkal együttműködve igyekezett kideríteni, hogy az Európai Bizottság által hangoztatott adatok fedik-e a valóságot. Arra jutottak, hogy nem.

Josep Borrell, az EU fődiplomatája a tavasz folyamán azt állította, hogy az európai fegyvergyártó cégek az év végéig „legalább 1,4 millió lövedéket” tudnak előállítani a 155 milliméteres kaliberű NATO-szabványnak megfelelően. Januárban Thierry Breton, az EU belső piaci biztosa is hasonló számot „mondott be”: 1,3 milliót.

Az oknyomozóknak nyilatkozó bennfentesek szerint ehhez képest a 2024-es kapacitás kevesebb mint félmillió darab, de legfeljebb 400-600 ezer.

Csak „elméleti lehetőség” van arra, hogy Európa 1 millió lövedéket állítson elő – mondta Magnus-Valdemar Saar, Észtország lőszerbeszerzési igazgatója, aki tehát névvel is vállalta a véleményét.

Érdemes hozzátenni, a fent említett adatok egybevágnak az észt védelmi minisztérium hivatalos dokumentumaival, amelyeket az újságírók láttak.

Az oknyomozó újságírók kérdéseire reagálva azonban az Európai Bizottság szóvivője elmondta, hogy Brüsszel kitart a becslése mellett, és meggyőződése, hogy az 1,5-1,7 millió darab lövedék legyártható.

Az iparági szakemberek szerint ez önáltatás, ráadásul veszélyes, mivel hibás stratégiai döntésekhez vezethet, és veszélyeztetheti Ukrajna és a NATO-szövetségesek kritikus lőszerigényének kielégítését.

Elolvasom a cikket