Egyre elterjedtebb a sós vízzel való arcmosás

Kaufmann Angéla
2024. július 14. vasárnap. 5:34

Mi a sós víz?

A sós víz pontosan az, aminek hangzik: só és víz keveréke. Otthon is elkészítheti a saját oldatát a víz és a só kombinálásával. A sós víz általában oldható sót (például asztali sót, szemben a durva tengeri sóval) és normál csapvizet tartalmaz.

A legutóbbi TikTok-videókban a sós víz népszerűvé vált, mivel a felhasználók azt állítják, hogy gyógyítja a pattanásokat, csökkenti a bőrpírt, és segít bizonyos bőrbetegségekben. Azonban sok bőrgyógyász nem tanácsolja a használatát, mivel ronthatja a bőr állapotát, és károsíthatja a bőr védőrétegét. Bár van néhány pozitív tulajdonsága, a bőrgyógyászok továbbra is azt tanácsolják, hogy más alternatívákat használjunk ugyanazon eredmények elérése érdekében – anélkül, hogy félnénk a szükségtelen mellékhatásoktól.

A sós víz előnyei

Míg a sós víz jótékony hatással lehet a bőrére, ha helyesen használja, a bőrgyógyászok nem tanácsolják (vagy egyáltalán nem ajánlják), mivel rendkívül szárító hatású is lehet. Ha azonban mégis ezt választja, olyan előnyökkel járhat, mint a sima és fényes bőr, és a felesleges faggyúk csökkentése.

Tisztítja a pattanásokat: a sós víz az arcán mélyen kitisztítja a pórusokat, mivel ez egy fizikai hámlasztó.

Eltávolítja a felesleges zsírt: az elhalt hámsejtek, szennyeződések és egyéb lerakódások eltávolítása segíthet a felesleges zsír eltávolításában.

Világosabbá és simábbá teszi a bőrt: az elhalt hámsejtek hámlasztásával a sós víz mechanikus hámlasztóként működhet, amely fényesebbé és simábbá teszi a bőrt.

Csökkenti a gyulladást: a sós vízben található ásványi anyagok némelyike ​​– például a magnézium – segíthet csökkenteni a gyulladást. Emiatt hasznos lehet bizonyos bőrproblémák, például ekcéma vagy pikkelysömör esetén.

Hogyan mossa meg arcát sós vízzel?

Ha a sós vizes mosást szeretné beépíteni a rutinjába, egyszerűen készíthet sós vizes oldatot egy kis konyhasó és forró víz felhasználásával. Használat előtt hagyja kihűlni az oldatot, majd tárolja légmentesen záródó edényben. Ügyeljen arra, hogy alaposan keverje össze, mielőtt újra felhasználná, hogy újra eloszlassa az aljára ülepedett sót.

Biztonságosabb alternatíva, ha kész sós vizes terméket választ, például arctonikot, testradírt, fürdősót és maszkot, amelyeket bármelyik szépségboltban megvásárolhat. Ezek ugyanazokat az előnyöket nyújtják, bőrgyógyászatilag teszteltek és egy kicsit biztonságosabbak a bőr számára, mintha közvetlenül sós vizet alkalmaznának.

Elolvasom a cikket