Erdogan szembeszállt a NATO vezetésével

Törökország folytatja diplomáciai erőfeszítéseit az orosz–ukrán háború befejezésére is – tette hozzá, jelezve, hogy Ankara a tárgyalásos rendezést szorgalmazza mindkét fél bevonásával.

Erdogan azt is elmondta, hogy megbízta Hakan Fidan török külügyminisztert, hogy találkozzon Bassár el-Aszad szíriai elnökkel, hogy megkezdjék a kapcsolatok helyreállítását Szíriával. Ezzel szintén szembefordult a szövetség nyugati tagjaival.

Törökország „bármikor” meghívást nyújt Aszadnak az esetleges tárgyalásokra a két szomszédos ország kapcsolatainak helyreállítása érdekében – mondta Erdogan vasárnap.

Kitért továbbá arra, hogy Törökország szolidaritást vár a NATO-szövetségesektől a terrorizmus elleni küzdelemében. „Nem fogadhatjuk el azt az görbe kapcsolatot, amelyet egyes szövetségeseink kialakítottak, különösen a PYD/YPG-vel, a PKK terrorszervezet szíriai nyúlványaival” – mondta a kurd fegyveres csoportokra és azok egyes NATO-tagországok általi támogatására utalva.

Nem titkolta azt sem, hogy Törökország célja, hogy a Sanghaji Együttműködési Szervezet (SCO) állandó tagja legyen, ne csak megfigyelője. Ezt a közeledést pedig azért tartják aggályosnak Nyugaton, mert az SCO egy biztonsági, politikai és gazdasági klub, amelyet Oroszország és Kína, valamint a közép-ázsiai államok 2001-ben hoztak létre a nyugati szövetségek ellensúlyaként.

Elolvasom a cikket