Hol történik a legtöbb cápatámadás, és miért?

A lap felidézte, hogy Donald Trump korábbi elnök egyszer felvetette: talán az elektromos hajók számának növekedése vezethet az embereket érő cápatámadásokhoz. Véleményének viszont tudományos alapja nincsen.

Mások szerint a globális felmelegedés, és az azzal járó tengerszint emelkedés változtatja meg a ragadozók viselkedését. Ez már megalapozottabb állításnak tűnik, de a Daily Mail szerint nem elégséges magyarázat.

A lap ezért szakértőkhöz fordult, akik többek között a halak vándorlásával magyarázták a jelenséget.

A július 4-i hétvégén Floridában megtámadtak egy 14 éves gyereket egy életmentő edzés közben. Amikor Dempsey Manhart beugrott a vízbe, egy cápán „landolt”, amely megharapta a lábát, mielőtt elúszott volna.

A tinédzsert kórházba szállították, ahol 17 öltéssel kellett összevarrni a sebet.

Sok szakértő feltételezi, hogy az óceánok szennyezésének csökkentésére irányuló amerikai természetvédelmi erőfeszítések megváltoztatták a cápák vadászati viselkedését, és közelebb hozták őket a parti vizekhez, amelyek korábban a súlyos szennyezés miatt élhetetlenek voltak.

Néhány amerikai államban, például New Yorkban az óceánba ömlő folyók megtisztítására irányuló természetvédelmi erőfeszítések csökkentették a tengerbe jutó szennyezett víz mennyiségét, ami a tengeri élet újbóli fellendüléséhez vezetett: a vándorló halak is közelebb úsznak a szárazföldhöz, és őket követve a cápák is.

Oliver Shipley és Michael Frisk professzorok a Stony Brook-i Tenger- és Légköri Tudományok Iskolájából azonban a DailyMail.com-nak elmondták, hogy nem lehet határozottan kijelenteni, hogy van-e konkrét oka annak, hogy a cápák ilyen közel úsznak a parthoz.

„Ez nem egy egyszerű ok-okozati forgatókönyv” – mondta Shipley. – „Ez valami rendkívül összetett dolog, és nagyon óvatosnak kell lennünk az egyes tényezők – például a szennyezés – jelentőségének megítélésénél” – tette hozzá.

A Floridai Egyetem nemzetközi cápatámadási dossziéjának jelentése szerint a cápatámadások száma az Egyesült Államokban tavaly egyébként csökkent a 2022-ben bejelentett 41 esethez képest, ami ellentmond annak az elképzelésnek, vagyis az sem igaz, hogy évről évre egyre több az incidens.

A szakértők ezek után felsoroltak egy sor olyan jogszabály-módosítást, amelyeket az elmúlt 10-20 évben kifejezetten a cápák védelme érdekében hoztak meg az amerikai hatóságok.

„Több cápa van most, mint öt vagy tíz évvel ezelőtt? Abszolút!” – mondta Toby Curtis, a Nemzeti Óceán- és Légkörkutató Hivatal (NOAA) halászati gazdálkodási szakértője, majd rámutatott: „1993 óta kezeljük és védjük a cápapopulációkat.”

Összességében tehát a környezetszennyezés visszaszorítása, a nagyobb és a part közelébe kiúszó halrajok, a cápák célzott védelme egyaránt magyarázatot adhat az incidensek számának kisebb-nagyobb növekedésére, de van még egy tényező: a tengerparti turizmus, a fürdőzők száma.

Elolvasom a cikket