Kétszázhuszonhat évre ítéltek egy alaszkai férfit

Brian Steven Smith egyenként 99 év börtönbüntetést kapott a 30 éves Kathleen Henry és az 52 éves Veronica Abouchuk meggyilkolásáért.

„Mindkettőjükkel körülbelül olyan szörnyen bántak, ahogyan egy emberrel csak lehet” – mondta az alaszkai felsőbíróság bírója, Kevin Saxby az ítélet kiszabásakor. Ez az ügy – tette hozzá – „a rémálmok megvalósulása”.

A fennmaradó 28 évet más vádakért, például szexuális zaklatásért és bizonyítékkal való visszaélésért szabták ki. Alaszkában nincs halálbüntetés.

A dél-afrikai származású Smith, aki nem sokkal az első gyilkosság előtt kapta meg az amerikai állampolgárságot, 2019 szeptemberében megkínozta és megölte Henryt egy anchorage-i szállodában.

A tárgyalás során nem mutatott érzelmeket még akkor sem, amikor az esküdtszék bűnösnek találta.

Smitht még abban az évben letartóztatták: egy prostituált ellopta a mobiltelefonját a teherautójából, és megtalálta a Henry megkínzásáról és meggyilkolásáról készült, hátborzongató felvételeket. A képeket végül egy memóriakártyára másolta, és átadta a rendőrségnek.

A férfi beismerte Henry és Abouchuk megölését, akinek a holttestét már korábban megtalálták, de tévesen azonosították.

Mindkét alaszkai őslakos nő nyugat-alaszkai kis falvakból származott, és Anchorage-ban hajléktalanként éltek.

A memóriakártyáról letöltött videókat a tárgyalás során bemutatták az esküdteknek. Smith arca soha nem volt látható a videókon, de jellegzetes dél-afrikai akcentusa hallható volt rajtuk: mintegy kommentátor narrálta tetteit képzeletbeli közönségének.

„A filmjeimben mindig mindenki meghal” – mondta az egyik videón. „Mit fognak rólam gondolni a követőim? Az embereknek tudniuk kell, mire számítsanak, ha sorozatgyilkosságot követnek el.”

A férfi nem adott magyarázatot a tetteire.

Elolvasom a cikket