Kína kemény választ ígér az Egyesült Államoknak

Kína kész szimmetrikus választ adni az amerikai kormányzat által bevezetett korlátozásokra – jelentette ki Liu Pengju, Peking Egyesült Államokban működő nagykövetség szóvivője a TASZSZ-nak. A diplomata hangsúlyozta: Washingtonnak „fel kell hagynia a lejáratással”, valamint fel kell oldania a kínai tisztviselőkkel szembeni egyoldalú szankciókat.

Liu Pengyu szerint az USA külügyminisztériuma által bejelentett korlátozó intézkedések „a nemzetközi jog és a nemzetközi kapcsolatok szabályozásának alapvető normáinak durva megsértését” jelentik. „Kína határozottan elutasítja és kategorikusan elítéli őket” – tette hozzá, megjegyezve, hogy a Hszincsiang-Ujgur Autonóm Területet, a Tibeti Autonóm Területet és a Hongkongot érintő kérdések „Kína belügyei, amelyekbe egyetlen külföldi országnak sincs joga beavatkozni”.

A kínai diplomáciai képviselet szóvivője szerint Peking „felszólította az Egyesült Államokat, hogy hagyjon fel a lejáratással” és „szüntesse meg a kínai tisztviselők elleni illegális egyoldalú szankciókat”. „Ha az Egyesült Államok nem hajlandó változtatni az irányvonalon, Kína nem fog meginogni, és szimmetrikusan fog válaszolni”.

Peking diplomáciai képviseletének tisztviselője emellett megjegyezte: a Washington által használt „transznacionális elnyomás” az USA találta ki, hogy újabb ürügyet teremtsen Kína-ellenes lépéseihez.

Elolvasom a cikket