Minden, amit az angol–spanyol hátteréről tudni érdemes

Anglia története során először játszik döntőt idegenben, és újabb esélyt kapott arra, hogy végre megszerezze a trófeát, amelyet 58 éve emelhettek utoljára a magasba a Háromoroszlánosok. A legutóbbi finálét 2021-ben, hazai pályán Olaszország ellen elveszítették.

Spanyolországnak viszont esélye van arra, hogy megszerezze negyedik bajnoki címét, megelőzve ezzel Németországot.

A La Roja a favorit. Eddig mind a hat mérkőzésüket megnyerték a tornán, és domináns teljesítményükkel olyan magasan jegyzett ellenfeleket ütöttek ki, mint Németország és Franciaország.

Anglia az elődöntőig sántikált, Hollandia ellen viszont agresszívebb, gyorsabb és masszívabb teljesítményt nyújtottak, amellyel mindenkit megleptek.

Egyébként Spanyolország és Anglia eddig 12 alkalommal találkozott egymással hivatalos mérkőzéseken (FIFA-világbajnokság, Eb, selejtezők és Nemzetek Ligája).

Anglia öt győzelmet jegyez, Spanyolország négyet. Három alkalommal döntetlen lett az eredmény. A legutóbbi találkozóra 2018-ban került sor, amikor Spanyolország 3–2-ra legyőzte Angliát a Nemzetek Ligájában, Sevillában.

Érdemes felidézni, hogy a két csapat 28 éve, a ’96-os Eb negyeddöntőjében is találkozott. A házigazda Anglia 0–0-s döntetlen után 4–2-re verte büntetőkkel Spanyolországot, a mérkőzésen a jelenlegi angol edző, Gareth Southgate is játszott.

További érdekesség, hogy a Háromoroszlánosok és a La Roja játszotta a női világbajnoki döntőt tavaly. Ott Spanyolország nyert 1–0-ra.

A Transfermarkt szerint Anglia rendelkezik a torna legértékesebb csapatával, a játékosok értéke 1,52 milliárd euró. Spanyolország 966 millió euróval a negyedik helyen áll. A bukmékereknél és a mesterséges intelligencia szerint azonban a spanyoloknak van lényegesen nagyobb esélyük a trófea megszerzésére.

Elolvasom a cikket