Növeli a test természetes fájdalomcsillapító-stresszoldó anyagainak működését

Szirtes Györgyi
2024. július 14. vasárnap. 5:58

Magyarországon a módszer a természetgyógyászat körébe tartozik, és az annak megfelelő jogszabályi szabályozás alá esik.

Az akupunktúra több mint kétezer éves módszer. A hagyományos kínai orvoslás szerint a tűszúrások által helyreállítható az energia vagy életerő (csí) akadálytalan áramlása a szervezetben. A csí a test meridiánjain keresztül áramlik, és a meridiánokba szúrt tűk segítségével megszüntethető a torlódás, amely különböző betegségek kialakulásához vezethet.

Bizonyítékok állnak rendelkezésre arra, hogy az akupunktúra hatásos lehet egyes betegségekben. A nyugati orvostudomány is megkísérelt már pontos magyarázatot adni a módszer működésére. A magyarázatok szerint az akupunktúrás pontok alkalmasak lehetnek arra, hogy az idegeket, izmokat és kötőszöveteket stimulálják, és egyesek szerint ezek a hatások növelik a test természetes fájdalomcsillapító-stresszoldó anyagainak működését.

Az akupunktúra nem jár mindenkinél eredménnyel, ezért – ha a beteg az első néhány kezelés után nem érez javulást – megfontolható a kezelés felfüggesztése.

A nyugati orvoslás kiegészítő terápiaként használja az akupunktúra módszerét a gyógyításban. A hazai szabályozás szerint az egyes betegségek gyógyításához használt kezelést egyeztetni kell a kezelőorvossal.

Az akupunktúra gyakori használati területei közé tartozik a dohányzásról leszokás elősegítése, a fájdalomcsillapítás (fej-, fog-, hát-, nyakfájás esetén), a szülési fájdalmak csillapítása, a menstruációs görcsök csökkentése, a kemoterápia vagy műtét kiváltotta hányinger és hányás csillapítása vagy éppen a légzőszervi betegségek, például allergiás nátha tüneteinek enyhítése.

Magyarországon szigorú szabályozás alá esik, hogy ki végezhet akupunktúrás kezelést. Ha a kezelést hozzáértő szakember végzi, megfelelően sterilizált eszközökkel, akkor alapvetően biztonságos eljárásról van szó.

A kezelés általában a probléma megbeszélésével és fizikai vizsgálattal kezdődik. A kezelést végző szakember ezután a test adott pontjaiba szúrja a vékony acéltűket (akár húsz darabot is). Mivel a tűk nagyon vékonyak (0,18–0,25 mm), a szúrás nem jár fájdalommal, legfeljebb kissé kellemetlen.

A tűket egy ideig a bőrbe szúrva hagyják – bizonyos technikák használatakor forgatják, illetve enyhe meleg vagy elektromos impulzusnak teszik ki. Ezután a beteg pihen, majd a kezelés végén eltávolítják a tűket. A kezelés után egyes betegek kipihentnek érzik magukat, míg mások inkább felélénkülnek.

Az akupunktúrás kezelés több alkalmat vesz igénybe. Heti egy-két alkalmat beiktatva nagyjából hat-nyolc kezelés szükséges. Az első, hosszabb alkalom után a többi körülbelül félórás.

A módszer iránt már az 1980-as években érdeklődés mutatkozott a magyar orvosok részéről. Többen megtanulták és aktívan használták a technikát kórházi keretek között is. A jelenlegi szabályozások szerint az akupunktúra teljes körű végzéséhez speciális képzés és szakhatósági engedély szükséges.

A szabályozás szerint a természetgyógyászati kezelést végzőknek, vagyis az akupunktúrával foglalkozó szakembereknek együtt kell működniük a beteg kezelőorvosával, és nem bírálhatják felül annak terápiás javaslatait.

Elolvasom a cikket