Oroszország 2024 első felében Görögország fő gázszállítójává vált

A társaság néhány napja tette közzé a 2024 első félévére vonatkozó földgázfogyasztási eredményeket. Az adatok szerint Görögország hazai földgázfogyasztása csaknem harminc százalékkal nőtt. „A DESFA 2024 első félévére vonatkozó adatai szerint az ország földgázfogyasztása növekszik. A belföldi földgázfogyasztás 29,76 százalékkal nőtt, és elérte a 30,78 terawattórát (TWh ) az előző év azonos időszakában mért, 23,72 TWh-hoz képest. Ezzel szemben a teljes gázkereslet 7,14 százalékkal csökkent az alacsonyabb export miatt” – közölte a vállalat.

A földgázimport összesen 30,93 TWh volt, amely enyhén, 8,14 százalékkal csökkent a 2023. első félévi, 33,67 TWh-hoz képest. A fő belépési pont ebben az időszakban Szidirokasztro volt, amelyen keresztül orosz vezetékes gáz érkezik az országba.

A Nea Meszimvria belépési pont, amelyen keresztül az azeri gáz a Transz-Adria gázvezetéken keresztül érkezik, a kereslet 19,52 százalékát, azaz 6,03 TWh-t fedezte. A Kipi-Evru ponton keresztül a csővezetékes gáz behozatala nulla volt.

A vállalat azt is megjegyezte, hogy a Szidirokasztrón keresztül történő szállítások 117,45 százalékkal nőttek 2023 első félévéhez képest. A Revitusz terminálon keresztül történő LNG-szállítások 50,78 százalékkal csökkentek ebben az időszakban, de az LNG-import aránya továbbra is magas, csaknem egyharmada (29,74 százalék) a teljes földgázimportnak – jelentette a Prime hírügynökség.

Andrej Maszlov görögországi orosz nagykövet 2023 elején megjegyezte, hogy nehéz elképzelni, hogy a görög hatóságoknak mikor lesz lehetőségük teljesen lemondani az orosz gázról.

„Nyilvánosan a görög vezetés az orosz gázról való teljes lemondás mellett van, de nehéz megmondani, hogy Görögországnak mikor lesz erre lehetősége” – mondta.

A nagykövet szerint a Gazprom Exportnak három görög szolgáltatóval van hosszú távú gázszállítási szerződése. Hozzátette, hogy a felek maradéktalanul teljesítik kötelezettségeiket.

A görög vállalatok részéről pedig nem érkezett olyan jelzés, hogy ezeket a megállapodásokat idő előtt fel kívánnák bontani – jegyezte meg a diplomata.

Elolvasom a cikket