Tünetek, amelyek szívizomgyulladást jelezhetnek

Szirtes Györgyi
2024. július 14. vasárnap. 5:46

A szívizomgyulladás legtöbbször mellkasi fájdalommal, fáradtsággal, légszomjjal, illetve gyors, szabálytalan szívdobogással jelentkezik.

Súlyos myocarditis esetén olyan nagymértékben károsodhat a szívizom, hogy az többé nem tud kellő hatékonysággal vért pumpálni a szervezet egészébe. Vérrög is kialakulhat a szabálytalan szívritmus és a csökkent pumpafunkció következtében, amely stroke-hoz és szívinfarktushoz is vezethet.

A szívizomgyulladás kezdeti szakaszában a beteg tünetmentes, vagy csak enyhe tünetek jelentkeznek, mint a mellkasi fájdalom, a gyors, szabálytalan szívdobogás vagy a légszomj.

Később további tünetek jelentkezhetnek, mint a folyadékfelhalmozódás: lábduzzanat, bokaduzzanat, lábfejduzzanat; a fáradékonyság, gyengeségérzet vagy az esetleges vírusinfekcióra utaló tünetek, mint a fejfájás, a testszerte jelentkező fájdalom, az ízületi fájdalom, a láz, a torokfájás vagy a hasmenés.

Bizonyos esetben a myocarditis tünetei hasonlíthatnak a szívinfarktus tüneteire.

Leggyakrabban a szívizomgyulladás kiváltó oka ismeretlen. Számos tényező kiválthatja, azonban ezek csak ritkán alakítanak ki betegséget.

A lehetséges kiváltó okok között szerepel a vírusfertőzés, a bakteriális fertőzés, a parazitafertőzés, a gombafertőzés, bizonyos gyógyszerek, illegális kábítószerek vagy kémiai anyagok is eredményezhetik.

A szívizomgyulladást biztosan megelőzni nem lehet, azonban bizonyos ajánlások betartásával csökkenthető a betegség kialakulásának valószínűsége. Tartózkodjon a vírusfertőzöttekkel való kontaktustól; ügyeljen a személyes higiéniára; ne fogyasszon kábítószert; a szexuális partnerek gyakori váltogatása esetén gondoskodjon a védelemről; ügyeljen a vérszívók által terjesztett betegségek megelőzésére; vegye fel az elérhető védőoltásokat.

Elolvasom a cikket