Újabb prominens demokraták követelik Biden visszalépését

Biden azzal szolgálná a legjobban az országot, ha felmentené a küldötteket azon kötelezettségük alól, hogy a demokraták jelölőgyűlésén rá szavazzanak – fogalmaztak a nyílt levelükben. Szerintük másoknak kellene lehetőséget adni, hogy novemberben indulhassanak az elnökjelöltségért.

„Biztosak vagyunk abban, hogy egy vagy több alkalmas demokrata jelölt is indulna” – írták az „amerikai népnek” címzett levélben.

Az elnök „integritása és víziója” változatlan – hangsúlyozzák levelükben a demokraták. „Azonban az energia és a kitartás, amelyre az elnöknek szüksége van a kampányhoz és egy újabb hivatali ciklushoz, már nincs meg”.

Bidenre hatalmas nyomás nehezedett azután, hogy június végén csúnyán leszerepelt a Donald Trumppal folytatott televíziós vitában. Azóta az Egyesült Államok történetének legidősebb, 81 éves elnökének újrajelölését egyre több vita övezi, erősen megoszlanak a vélemények az elnöki tisztségre való fizikai és mentális alkalmasságáról a saját pártján belül is.

Biden a héten egy sor nyilvános szereplésen igyekezett eloszlatni a kételyeket. Legutóbb pénteken, egy detroiti fellépésén megerősítette, hogy továbbra is versenyben marad.

Nyílt levelében a 24 volt kongresszusi képviselő világossá tette, hogy nemcsak az elnökség miatt aggódnak, hanem amiatt is, hogy a kongresszus a republikánusok kezébe kerülhet. Ha „bekövetkezik a legrosszabb, és egy újabb Trump-időszakkal kell szembenéznünk”, a demokratáknak legalább a kongresszusra szükségük lenne, „hogy megvédjék szabadságunkat és a jogállamiságot” a teljes republikánus irányítástól.

Elolvasom a cikket