A feszesítő testápoló krémek valóban működnek?

Felmerül a kérdés, a testfeszesítő krémek – amelyek azt állítják, hogy serkentik a kollagéntermelést a feszesebb, fiatalabb bőr érdekében – valóban működnek? Tudjon meg mindent arról, hogyan működnek a feszesítő krémek, és mire érdemes figyelni!

Mik azok a feszesítő testápoló krémek?

Leegyszerűsítve, a feszesítő krémek és testápolók pontosan azt célozzák, amit a nevük is mond: segítsenek a bőrnek rugalmasabbnak és feszesebbnek tűnni azáltal, hogy ellensúlyozzák a kollagén természetes kiürülését, ahogy öregszünk. „A feszesítő krémek jellemzően olyan termékek, amelyek fokozzák a kollagén és elasztin termelődését a bőrben, hogy tonizálják és feszessé tegyék azt” – magyarázza dr. Shari Marchbein okleveles bőrgyógyász. Különösen nyáron, amikor több bőr látható, nagyon vonzó egy olyan krém, amely „feszesíti” a dolgokat.

Hogyan működnek a feszesítő testápolók?

A feszesítő krémek kollagéntermelésre ösztönzik szervezetünket különösen akkor, ha szervezetünk eléri azt a pontot, amikor természetes módon kevesebbet termel belőle. „Tudjuk, hogy 25 éves korunk után szervezetünk évente körülbelül egy százalékkal kevesebb kollagént kezd termelni a bőrben, így ötvenéves korunkra szinte már nem képződik új kollagén, és a kollagénmaradványok lebomlanak, töredezettek és gyengébbek lesznek” – magyarázza dr. Marchbein.

Bizonyos összetevők (azokról később) segíthetnek serkenteni a kollagén- és elasztintermelést – de a fő kérdésre a rövid válasz továbbra is megmarad: ne várjon csodákat.

A feszesítő testápoló krémek valóban hatékonyak?

A feszesítő krémek javíthatják a bőrt, de nem szabad elvárnia, hogy az eredmények olyan látványosak legyenek, mint amilyenek egy professzionális kezelés vagy eljárás során lennének.

Természetesen ezek a krémek nem a fogyás eszközei, és nem tudják elérni azt a feszesítést sem, amellyel a különféle lézeres eszközök büszkélkedhetnek (beleértve azokat is, amelyek hőt, hűtést, ultrahangot vagy rádiófrekvenciát használnak a zsír feloldására és a bőr feszesítésére). A sebészeti eljárásokkal sem fognak versenyezni, beleértve a hasplasztikát, a zsírleszívást és a biostimuláló töltőanyagok (azaz a Sculptra-) injekcióit.

Bár a feszesítő krémek nem helyettesíthetik teljesen a más kezeléseket, még mindig használhatók az eredmények fokozására. Néhány nagyon jó hidratáló, és segít dúsítani a bőr felső rétegét, amely önmagában is átmenetileg simábbá és feszesebbé teheti a bőrt. A lényeg: ezek nem csodakrémek, és a legjobb esetben is szerényen működnek.

A feszesítő testápolók előnyei

Ezen figyelmeztetések ellenére javíthatják a bőr megjelenését.

Hidratálás: A feszesítő krémek általában fokozottan hidratáló krémek, ami azt jelenti, hogy akár feszes, teltebb bőrt eredményeznek, akár nem, általában legalább táplálják a bőrt. A bőr megfelelő hidratálása mindig jó módja annak, hogy jobban nézzen ki, ésjobban is érezze magát.

Feltöltés: Ha az arcbőr jól hidratált és egészséges védőréteggel rendelkezik, akkor valószínűleg teltebbnek tűnik. Ez átmenetileg „feszesítheti” a bőrt, mivel a dúsító hatás feszesebb megjelenést kölcsönözhet, hasonlóan a természetes kollagénhez.

Jót tesz a rövid távú javulásnak: Bár a testfeszesítő krémek valószínűleg nem változtatják meg tartósan a bőrt, észszerű elvárni, hogy egy ilyen terméktől jól nézzen ki, például egy hasított ruhában.

Gyakori összetevők

Ha a bőrfeszesítő krémekben használt, legjobb összetevőkről van szó, némelyik könnyen felismerhető bármely (arc)bőrápoló-rajongó számára.

Íme néhány a testfeszesítő termékek leggyakoribb összetevői közül:

Retinol: Természetesen a retinol kiemelkedő helyet foglal el a listán. „Talán ez a legjobban tanulmányozott összetevő, amellyel meg lehet erősíteni a bőr alapját” – jegyzi meg dr. Zeichner. „Közvetlenül stimulálja bőrsejtjeinket, hogy felpörgesse a kollagéntermelést.”

Antioxidánsok: Az antioxidánsok, mint a C-vitamin és a Q10 koenzim, „mint a tűzoltó készülékek, megszüntetik a szabad gyökök okozta károsodások által okozott gyulladásokat a bőrben, és lehetővé teszik a bőr optimális működését” – magyarázza dr. Zeichner.

Hidroxisavak: „A hidroxisavak, mint a glikolsav, hámlasztó, fényesítő és kollagénstimuláló előnyöket biztosítanak” – mondja dr. Zeichner. Megfelelő koncentrációjukban az AHA-k és BHA-k nagyban segíthetik a ragyogó, megfiatalodott bőr elérését.

Koffein: Az ilyen termékekben általánosan használt koffein segít összehúzni az ereket, hogy csökkentse a felesleges folyadékot a bőrben, és segít a szervezetnek lebontani a felesleges zsírt.

Elolvasom a cikket