A párizsi olimpia jegyében rendezték meg a katonai díszszemlét a francia nemzeti ünnepen

MH/MTI
2024. július 14. vasárnap. 17:09

Az esemény fénypontjaként az olimpiai fáklyával a kezében egy Napóleon-féle kétszögletű kalapot viselő lovas lovagolt végig a Foch sugárúton, ahol idén az ünnepséget tartották, mivel a híres Champs-Elysées sugárúton már állnak a július 26-án kezdődő olimpiai játékok létesítményei. Az olimpiai lángot a lovas katona egy fiatal sportolónak adta át, aki pedig továbbadta azt fehérbe öltözött tinédzsereknek a dísztribün előtt, ahol Emmanuel Macron államfő foglalt helyet.

A francia forradalom kitörésének 235. évfordulója alkalmából tartott július 14-i díszmenetet a köztársasági elnök vezette fel, aki nyitott tetejű katonai járműben hajtott végig a sugárúton. A parádét hagyományosan a francia légierő műrepülőegysége nyitotta meg – a francia trikolór színeit festve Párizs egére.

A díszszemlén megemlékeztek a náci Németország általi megszállás alóli felszabadulás nyolcvanadik évfordulójáról is, korabeli járművek felvonulásával, amelyet második világháborús egyenruhát viselő katonák vezettek, miközben a dísztribün előtt gyerekek formázták meg az olimpiai ötkarikát.

A díszszemlén a nyolcvan évvel ezelőtti felszabadulásban szerepet vállaló 31 ország – 14 nyugati és 17 afrikai állam – katonái is felvonultak, hazájuk zászlaját lengetve, harckocsik és páncélozott járművek azonban idén nem hajtottak végig a sugárúton, s az olimpiai játékok miatt külföldi díszvendég sem volt. A díszszemlén 45 repülőgép és 28 helikopter, valamint a Köztársasági Gárda 162 lova is végighaladt a többezres tömeg előtt.

A 2024-es ünnepség egyik célja volt, hogy „kiemelje a fegyveres erők és az olimpiai értékek közötti kapcsolatot”, tizenkét nappal az olimpiai játékok megnyitó ünnepsége előtt – idézte az AFP hírügynökség Christophe Abad tábornokot, Párizs katonai kormányzóját.

Az augusztus 11-ig tartó olimpiai játékok biztosításában mintegy 18 ezer katona vesz majd részt 45 ezer csendőr mellett.

Elolvasom a cikket