A védelem hibázott

„Ha egy merénylő ilyen közel kerül ahhoz, hogy megsebesítse a célpontot az azt jelenti, hogy a védelem hibázott” – mondta a Magyar Hírlapnak Somkuti Bálint. A biztonságpolitikai szakértő kiemelte, azt mindig el kell mondani, hogy száz százalékos védelem nincs. Tehát gyakorlatilag az, hogy a merénylő le tudott adni olyan lövést, ami az életét is kiolthatta volna Trumpnak, mert csak a vak szerencsén múlt, hogy nem találta el, az mindenképpen hibának minősíthető.

A szakember megjegyezte, az alapvető gond az, hogy a helyszín eleve olyan volt, ahol nem lehetett légmentesen lezárni a környezetet, tehát nem egy stadionban, nem egy zárt területen beszélt, hanem egy olyan helyszínen, ahol gyakorlatilag akár egy kilométeres távolságig is el kellett volna menni, hogy meg lehessen akadályozni egy ilyen támadást. Viszont nagyon gyorsan reagált a védelem és az első lövések után likvidálták is a támadót – tette hozzá Somkuti Bálint.

Megjegyezte, a jelenleg elérhető információk szerint egy magányos, őrült támadó volt úgy, mint Fico esetében. Az ilyen típusú támadásokra a legnehezebb felkészülni, mert nincs mögötte egy olyan szervezet, amelyik nyomokat hagyna.

Elolvasom a cikket