Amikor az emlékezet szétesik a személyiségben is zavar támad

A disszociáció a traumatikus élmények memóriába való raktározásának és azok emlékbehívásának zavara; a memória, az identitás, a percepció, az érzelem és a viselkedés szétesése. A memóriába való beillesztést gyakran súlyos, traumatizáló élmény okozta, intenzív félelem akadályozza, érzelmi dermedtség alakul ki.

A disszociatív zavar olyan betegségek gyűjtőfogalma, melyek kihatással vannak a fizikai és a mentális egészségre. A disszociatív zavar lehet rövid ideig fennálló, például egy trauma után, mely magától oldódik; de hosszú távon is jelen lehet, mely tartós zavart okozva komolyabb problémákat eredményezhet. A disszociatív zavar a legtöbb esetben akkor jelentkezik, mikor az érintett személyt túl sok stressz éri.

A disszociatív zavarnak 3 fő típusa ismert:

· deperszonalizáció/ derealizáció,

· disszociatív amnézia,

· disszociatív identitászavar.

A disszociatív zavarok főbb tünetei

A disszociatív zavarok tünetei széles spektrumon mozognak, az alábbiak gyakran előfordulnak:

· a környezet és az egyén eltávolodása egymástól;

· események, történések, esetleg időszakok kiesnek a beteg emlékezetéből;

· bizonytalan önmagát illetően, hogy ki is ő valójában;

· több, különálló személyiséggel rendelkezik, melynek különálló neve, neme, hangja és modora van (Európában ritka, az amerikai lakosság körében gyakoribb az előfordulás);

· viselkedés, megjelenés és beszéd változása.

Ezek a tünetek fennállhatnak mindössze pár órán át, de hosszabb ideig – hetekig vagy hónapokig – is. Ritkább esetben évekig is jelentkezhetnek a tünetek, ekkor általában több disszociatív zavar áll a tünetek hátterében.

A disszociatív zavarra hajlamosító tényező lehet egy gyermekkorban elszenvedett trauma, amitől, illetve annak feldolgozásától próbálja távol tartani magát a beteg.

Deperszonalizáció/ derealizáció

Deperszonalizáció esetén az érintett kívülről látja magát, kívülről észleli a vele történő eseményeket, érzéseket és gondolatokat. Derealizáció során a beteg az őt körülvevő világot irreálisnak látja. A deperszonalizáció és a derealizáció megjelenhet külön-külön és együtt is.

Disszociatív amnézia

Az érintett személynek vannak olyan periódusai, amikor nem emlékszik egy időintervallumra, megtörtént eseményekre, illetve bizonyos információkra önmagát illetően.

Ezek az információk általában a traumával és a trauma által kiváltott, nagymértékű stresszel állnak összefüggésben. Megfeledkezhet már megtanult képességekről. Az így jelentkező memóriazavarok sokkal súlyosabbak a hétköznapi feledékenységnél, és nem magyarázhatók szerhasználattal (gyógyszer vagy drog mellékhatásaként) vagy az agy működését zavaró szervi problémával.

Előfordulhat, hogy disszociatív amnéziában lévő személy nem tudja, hogyan került arra a helyre, ahol jelen van, és azt sem tudja, hogy hol van, hiszen zavart állapotában utazott oda. Ez az állapot percekig, órákig vagy akár hetekig is eltarthat.

Disszociatív identitászavar

A disszociatív identitászavar vagy multiplex személyiségzavar esetén az érintett identitászavarral küzd, bizonytalan abban, hogy ki is ő valójában. Saját magát illetően hiányos információkkal rendelkezik, illetve több különálló személyiséggel is rendelkezhet.

Mikor forduljon orvoshoz?

Amennyiben ezek a tünetek egy krízist követően jelentkeznek, és súlyosan akadályozzák vagy zavarják az érintett személyt, esetleg életveszélyes késztetéseket indukálnak, sürgősen fel kell keresni a háziorvost.

Ha a tünetek hosszú ideig (több hétig) fennállnak, és nem javulnak, esetleg rosszabbodnak, vagy zavarják a mindennapi életvitelt, a beteg kapcsolatait, pszichiáter szakorvos felkeresése javasolt.

A disszociatív zavarok kiváltó okai

A disszociatív zavarok pontos kiváltó oka még tisztázatlan. A disszociatív zavar kialakulásában szerepet játszhat:

· korábbi trauma (leginkább 7 éves kor előtti trauma),

· szexuális, fizikális, emocionális abúzus,

· háború, emberrablás vagy invazív orvosi beavatkozás.

Ezeket a megterhelő eseményeket csak azzal a módszerrel tudja feldolgozni az érintett személy idegrendszere, ha a valósággal való kapcsolatát megszünteti. Ez azt a célt szolgálja, hogy úgy fogja fel, mintha ez vele meg sem történt volna. Amennyiben ez a trauma alatt játszódik le, ezt normális válaszreakciónak tekinthetjük, azonban ha a stressz megszűnését követően is fennáll, úgy már zavarról beszélünk.

A disszociatív zavarokkal együtt előforduló kórképek

Disszociatív zavarral rendelkezők számos esetben további mentális betegséggel is rendelkeznek:

· poszttraumás stressz szindróma,

· depresszió,

· hangulatingadozás,

· személyiségzavar,

· szorongás vagy pánikbetegség,

· önsértés, öncsonkítás,

· öngyilkossági gondolatok, késztetések,

· szexuális diszfunkció,

· alkohol- és drogproblémák,

· fóbiák,

· evészavarok,

· kényszerbetegségek,

· insomnia,

· szomatizáció (testi tünetek szervi probléma nélkül).

A disszociatív zavarok diagnosztizálása

A diagnózishoz a háziorvos megvizsgálja a beteget, és vizsgálatokat végezhet a betegség hátterében felmerülő egyéb okok kizárásának céljából. A vizsgálatok során elsősorban a koponyatraumát és a drogos vagy alkoholos befolyásoltságot szükséges kizárni.

Szükségessé válhat pszichológus vagy pszichiáter bevonása is a diagnózisalkotáshoz. A beszélgetés során érdeklődhetnek a beteg gondolatai, érzései és viselkedése iránt, meghallgathatják hozzátartozóit.

A disszociatív zavarok kezelése

Legtöbb esetben a terápia hatásos, és a disszociatív zavar megoldódik az alábbi terápiák alkalmazásával:

· pszichoterápia: beszédterápia, ezen belül is a tanácsadás az egyik leghatékonyabb a zavar kezelésében; a terápia során tanácsokat és útmutatást kaphat, hogy a beteg miként tud megbirkózni a fellépő tünetekkel;

· gyógyszeres terápia: specifikus terápia nincs, azonban az antidepresszánsok segítséget nyújthatnak.

A disszociatív zavarok megelőzése

Amennyiben gyermeket vagy akár felnőttet abúzus ért, meg kell próbálni segítséget nyújtani a trauma feldolgozásához, azonban számos esetben szükség lehet pszichiáter szakorvos bevonására is.

A disszociatív zavarok és az öngyilkosság

Disszociatív zavar esetén, ha a beteget öngyilkossági gondolatok foglalkoztatják, vagy a környezetében tapasztal öngyilkossági szándékot, azonnal segítséget kell kérni pszichiátertől, vagy fel kell hívni a segélykérő vonalat. Fontos az érintettnek tudnia, hogy nincs egyedül a problémájával, rengeteg megoldás létezik, számos segítség formájában.

Tartósan fennálló, visszatérő lelki gondok esetén háziorvosától is kérhet segítséget ahhoz, hogy megtalálja a megfelelő szakembert, vagy hívhatja a 0–24 órás, ingyenesen elérhető Lelki Elsősegély Szolgálatot is a 116-123-as számon.

Elolvasom a cikket