Ezekre figyelmeztetnek a vízi rendőrök és a vízi mentők

A statisztikák szerint 2016 óta minden évben több mint száz ember veszíti életét hazánk tavaiban és folyóiban. A tragédiák egyik oka a tapasztalatok szerint az, hogy a strandolók meggondolatlanok és nem megfelelően választják meg a fürdőzés helyét vagy saját képességeiket.

Attól, mert az uszodában jól megy az úszás, még nem biztos, hogy így lesz egy tóban vagy a nyílt vízen, mert teljesen mások a körülmények. Érdemes ilyenkor lassabban tapasztalatot gyűjteni, kipróbálni, hogy ami az uszodai körülmények között jól ment, az megy-e nyílt vízen – hívta fel a figyelmet a Vízimentők Magyarországi Szakszolgálatának (VMSZ) munkatársa.

Senkinek nem érdemes például olyan helyen próbálkozni a fürdéssel, ahol nincs kijelölt strand, agy vízimentő sem.

A zsúfolt nyári időszakban pedig az is kiemelten fontos, hogy figyeljünk a másikra, ezzel tehetünk ugyanis legtöbbet. Sokszor nehéz észrevenni, ha valaki fuldoklik. Ugyanakkor legalább ennyire fontos megjegyezni azt is, hogy a szakemberek egyöntetű véleménye szerint ilyenkor a legrosszabb amit tehetünk, ha odaúszunk a bajba jutott emberhez, hiszen ebben a helyzetben könnyen minket is a víz alá nyom a felszínen maradás érdekében.

A legjobb amit ilyenkor tehetünk, ha azonnal értesítjük a szolgálatokat, a fuldoklót pedig hallótávolságból próbáljuk megnyugtatni.

Elolvasom a cikket