Heti hány alkohol rövidítheti az életünket?

Az alkohol ártalmairól szóló tanulmányt Tim Stockwell kanadai professzor tette közzé. Évek óta tanulmányozza az alkohol hatását a várható élettartamra, és egészen konkrét következtetésekre jutott. Kiderítette, hogy heti hány adag alkohol és mennyi ideig rövidíti meg az életet.

A kanadai professzor az elmúlt 40 év több mint száz tanulmányát elemezte. Stockwell szerint bármilyen alkohol egészségtelen, megrövidíti a várható élettartamot, és növeli a bármilyen okból bekövetkező halálozás kockázatát. Még a vörösbor is, amit sokan szinte gyógyírnak tartanak.

A szerző szerint bármilyen alkohol még kis mennyiségben is káros az agyra, a szívre, a májra, a hasnyálmirigyre, valamint növeli a vérnyomást, zavarja a tápanyagok felszívódását és csökkenti az immunrendszer aktivitását – írja a NewsNation Now nevű hírforrás.

Továbbá arra jutott hogy:

– bármilyen mennyiségű alkohol, még a legmérsékeltebb is, csökkenti a várható élettartamot, és növeli a bármilyen okból bekövetkező halálozás kockázatát;
– heti két alkoholos ital rendszeres fogyasztása esetén három–hat nappal rövidítheti meg az életet;
– heti körülbelül 35 alkoholos ital fogyasztása két évvel rövidíti meg az életet.

Timothy Stockwell megjegyzi, hogy korábban a mérsékelt alkoholfogyasztás híve volt, de miután tanulmányozta az összes adatot, kategorikusan arra a következtetésre jutott: az alkoholt kerülni kell minden mennyiségben.

A professzor azt is kijelentte, hogy kételkedik az alkohol egészségügyi előnyeire rámutató tanulmányok hitelességében, hiszen ezek közül sokat az alkoholipar finanszírozott. Emellett a bennük szereplő, alkohot nem fogyasztó alanyok azért tűnhetnek kevésbé egészségesnek, mert már meglévő egészségügyi problémák miatt hagytak fel az alkohollal.

A tudós szerint az sem jó ötlet, hogy a férfiak és nők által fogyasztható alkoholmennyiségre vonatkozó ajánlásokra összpontosítanak. Szerinte még ezek a szintek is nagyon magasak.

Elolvasom a cikket