Hogyan lehet megkülönböztetni az eredeti konyakot a hamisítványtól?

Ma az üzletekben, éttermekben és bárokban a minőségi konyak mellett találkozhatunk hamisítványokkal is, amelyek nemcsak a gyártási technológia megsértésével készülnek, hanem a szervezetre is ártalmasak lehetnek. Vannak azonban módok arra, hogy megkülönböztessük a jó italt a hamisítványtól. Az alábbiakban ezekről fogunk beszámolni.

Először is természetesen figyelembe kell vennie a palackot és a dugót. Figyeljen az anyagokra, amelyekből készültek, tanulmányozza a címkén található információkat. Különösen az ital osztályát, az erősséget, a palackozás dátumát, a gyártás országát és a vállalatra vonatkozó információkat kell feltüntetni.
Azonban még akkor is, ha minden rendben van ezekkel a kritériumokkal, nem észszerűtlen, ha megismerkedik a tartalommal.

A szakértők titkai
A szakértők azt tanácsolják, hogy mielőtt kinyitna egy üveg konyakot, fordítsa meg, és nézze meg, hogyan folyik le az ital. Ha észrevehető olajos nyomot hagy, akkor jó italról van szó. Ha egyszerre folyik le, és a palackon hat év érlelés szerepel, akkor hamisítványról van szó.

A következő lépés magának az italnak az értékelése. Ez a módszer azoknak is kiváló, akik egy bárban vagy vendéglátóhelyen szeretnék ellenőrizni az alkohol minőségét. Ehhez töltse egy pohárba, és hagyjon ujjlenyomatot a pohár külső falán, közvetlenül a konyak szintje alatt. Nézze meg a lenyomatot a poháron és a folyadékon keresztül, ha az átmenő fényben jól látható, akkor minőségi alkoholról van szó, idegen szennyeződések nélkül.

Most enyhén ringassa a poharat az alkohollal, és figyelje meg, hogy mennyi idő alatt folyik le a falán. Az öt-nyolc éves italok olyan nyomot hagynak maguk után, amely öt másodperc után eltűnik, a húszéves italoktól származó nyom pedig 15 másodpercig lesz észrevehető. Más szóval, minél idősebb az ital, annál tovább tart a nyom – legfeljebb húsz másodpercig.

Végezetül értékelje a konyak aromáját. Öntsön egy cseppet az italból egy tiszta pohárba, és egyenletesen oszlassa el a falakon, majd rázza meg, eltávolítva a felesleges nedvességet. Lélegezze be az illatot. Fokozatosan kell kibontakoznia, és egyes szagokat másoknak kell felváltaniuk. A hamisítványokban az aroma nem változik az alkoholok elpárolgása során.

Most már pontosan meg tudja majd határozni, hogy milyen konyakot szolgálnak fel egy étteremben vagy kínálnak egy üzletben.

Elolvasom a cikket