Ismertté vált, hogy mely gombák csökkenthetik a rák kialakulásának kockázatát

A tanulmány eredményeit az Advances in Nutrition (AdvNutri) című folyóiratban tették közzé.

A kutatók 19, a gombafogyasztás előnyeiről szóló, korábban megjelent tudományos cikk elemzésével jutottak erre a következtetésre. Az eredmények azt mutatták, hogy azoknál az alanyoknál, akik naponta 18 gramm bármilyen gombát fogyasztottak, 45%-kal csökkent a rák kialakulásának kockázata.

Megjegyzendő, hogy a tudósok csak a tudományos áttekintésbe bevont 11 tanulmányban vették figyelembe az alanyok életmódjának jellemzőire (fizikai aktivitás szintje, testsúly, étrend) vonatkozó adatokat. Valószínű, hogy ilyen kifejezett rákellenes hatása nem magának a gombának, hanem általában az egészséges életmódnak volt.

A gombafogyasztás viszont a megfelelő táplálkozási rendszer egyik eleme volt.

Egy másik, indiai és belga tudósok által végzett és a Pharmaceuticals című folyóiratban megjelent áttekintés szerint a leghasznosabb öt gombafajta: a shiitake (Lentinula edodes), a lepketapló (Trametes multicolor), a pecsétviaszgomba (Ganoderma lucidum), a késői laskagomba (Pleurotus ostreatus) és a ágastapló (maitake).

A szerzők szerint az ezekben a gombákban található vitaminok és antioxidánsok képesek blokkolni a szabad gyökök – a DNS-t és a sejteket károsító molekulák – hatását. A B- és D-vitamin, a szelén és a niacin, valamint két vegyület, az ergotionin és a lentinan rendelkezik ezzel a tulajdonsággal.

Elolvasom a cikket