Javítja az emésztést, erősíti a hajat és a körmöket

Emellett számos egyedülálló tulajdonsággal rendelkezik, ami szuperélelmiszerré teszi. Ez a zöldség például hatékonyan küzd a fekélyek ellen – mondta a RIAMO-val folytatott beszélgetés során Jekatyerina Veselova nutrikológus.

„Az U-vitamint, amelyet a cékla tartalmaz, fekélyellenes vitaminnak is nevezik – csökkenti a sósav túlzott kiválasztását és védi a gyomornyálkahártyát a károsodástól. A nyers cékla és a céklalé javítja az emésztést és növeli az étvágyat. A frissen préselt céklalevet azonban óvatosan kell fogyasztani – felhasználás előtt ajánlott 2-3 órát hideg, sötét helyen állni” – mondta a szakértő.

A legfontosabb dolog, hogy a céklalé kura körülbelül 10-14 nap, így az előnye sokkal több lesz. A rostokban és szerves savakban gazdag ital a bélperisztaltika serkentésével a székrekedés megelőzésében működik. A fekélyes betegeknek azonban legyenek óvatosak, és csak a remisszió ideje alatt fogyasszák.
Az orvos azt is megjegyezte, hogy a napi norma (150-200 gramm cékla) fogyasztása hozzájárul a feltöltődéshez: a B9-vitamin napi szükségletének 40-50%-át, ami csökkenti a vetélés valószínűségét és a terhesség alatti magzati rendellenességek kockázatát. Az óvodásoknak a cékla hasznos az immunitás erősítésére.

A B6-vitamin napi szükségletének 7-10%-a. Így a gyökérzöldség segít az idegrendszer támogatásában, csökkenti a szorongást és az ingerlékenységet.
A napi krómszükséglet 60-80%-a – hozzájárul az inzulinrezisztencia megelőzéséhez.

Emellett a gyökérzöldségek fogyasztása a külső egészségre is hatással van. A haj és a körmök érezhetően erősebbé válnak, a bőr kisimul és feszesnek tűnik, a céklában található betain pedig normalizálja az emésztőrendszert és csökkenti a zsír felhalmozódását a májban.

„Kutatások szerint a csecsemők szellemi képességei jobbak, ha az anyuka vérének betain szintje magas maradt a terhesség alatt. Ezért a kutatások szerint a cékla rendszeres fogyasztása segíti a gyermekek intelligenciájának fejlődését” – mondta a táplálkozási szakértő.

Elolvasom a cikket