Melyik a legegészségesebb kávé?

Ennek az italnak a hívei szerint a hőségben ennél jobbat nem is lehet kitalálni. Ugyanakkor az orvosok nem értenek egyet ezzel a széles körben elterjedt véleménnyel.

Jekatyerina Tyusina táplálkozási szakértő szerint a hideg kávé sok cukrot, szirupot és más édes adalékanyagot tartalmaz, ami miatt ennek az italnak minimális az előnye.

Ennek eredményeképpen a szomjoltás és a lehűlés érdekében egy szénhidrát-zsírbombát dobunk magunkba, ami a vércukorszint hirtelen megugrását okozhatja, és mivel a testhőmérsékletünk egy kicsit lecsökken, még melegebb lesz, mint előtte. Ezért aki hűsölni akar, válassza a forró kávét.

Ez ugyanis feldobhatja a hangulatot, sőt, különböző betegségek és depressziós állapotok megelőzésére is szolgálhat, míg a jeges italok görcsöket okozhatnak a gyomor-bélrendszerben.

Ez még nem minden: a hideg víz miatt túlhűlnek a nyálkahártyák, a gyomorba került jég pedig blokkolja az enzimek és a gyomornedv termelődését fogalmazott Irina Merkulova nutrikológus.

Végül a szervezet sok energiát fordít arra, hogy felmelegítse a hideg folyadékot a későbbi emésztéshez – ezek az okok, amiért a hideg kávéitalok nehezen minősíthetők egészségesnek.

Elolvasom a cikket