Orbán Viktor is könnyebben célponttá válhat

Az Államokban törvény rögzíti az USA titkosszolgálatának védelmi küldetését, amely az amerikai elnökökre, illetve az elnökjelöltekre is kiterjed. A folyamat 1901-ben kezdődött, amikor az ügynökség joghatósága jelentősen bővült annak érdekében, hogy megfeleljen a politikai közéletet övező új biztonsági környezetnek.

Az elnök életének védelme a fentiek szerint William McKinley elnök 1901-es meggyilkolása óta foglalkoztatta különösen az amerikai törvényhozást. A titkosszolgálatot, amelyet 1865-ben eredetileg a pénzhamisítás elleni harc céljából hozták létre, ekkor bízták meg az elnök védelmével.

E védelmet aztán 1913-ban kiterjesztették a választási győzelmet arató, de még fel nem esketett elnökökre is, jóval később, 1951-ben az alelnökre, majd 1965-ben a korábbi elnökre és feleségére is. 1968-tól a halott elnökök újra nem házasodott özvegyei, a korábbi elnökök 16 év alatti gyermekei, valamint a neves elnök- és alelnökjelöltek, 1971-től a neves külföldi látogatók (állam- és kormányfők), 1974-től az alelnök családja, sőt 1976 óta az ismertebb elnök- és alelnökjelöltek házastársai is ilyen védelmet élveznek. Az őrzés kiterjed a nap 24 órájára.

2024. július 13-án a pennsylvaniai Butlerben Donald Trump ellen gyilkossági kísérletet követtek el, a golyó a fülét szakította át a volt amerikai elnöknek, aki jelenleg a hivatalos republikánus elnökjelöltség várományosa. A Trump elleni merénylet elkövetője 20 éves volt, először szavazott volna.

A drámai esemény egyik fő olvasata, hogy a hergelés és az ilyen cselekmények az elrettentést is szolgálják, vagyis hogy senki ne merjen nyíltan kiállni egy illegálismigráció-ellenes, békepárti politikus mellett, mert úgy járhat, mint azok a Trump-támogatók, akik tegnap megsérültek, illetve egyikük az életét vesztette. Megrázó és elfogadhatatlan minden ilyen erőszakcselekmény, ráadásul Trump esetében is, ahogy Ficónál, hibázhatott a védelmet ellátni hivatott személyzet is, amely különösen az USA-ban a Kennedy-merénylet utólagos értelmezési narratíváit eleveníti fel.

Ráadásul a liberális média elfogadhatatlan módon próbálta az elején bagatellizálni a merénylet tényét, a CNN a gyilkossági kísérlet után azt sugározta, hogy a volt elnök kampánykörútján egy incidenst követően sérült meg. Ez már a második politikai motiváltságú gyilkossági kísérlet a „nyugati világban” békepárti vezetővel szemben az elmúlt két hónapban.

Robert Fico szlovák kormányfő 2024. május 15-én súlyosan megsérült, miután többször is rálőttek közelről a szlovákiai Nyitrabányán, a város kultúrháza előtt egy kormányülés után, ezért kórházba került, Besztercebányán életmentő műtétet hajtottak végre rajta.

A merényletek üzenete, hogy a közbeszéd és a háborúpártiak által is tüzelt közhangulat a végletekig eldurvult, a balliberális politikusok és médiumok pedig olyan mértékben hergelték az embereket, hogy többéves fegyházbüntetést vagy akár az életüket is hajlandóak kockára tenni azért, hogy árthassanak az általuk gyűlölt és a fősodratú médiumok által démonizált politikusnak.

Ilyen helyzetben különösen fontos hazánkban is a hergelő, erőszakos baloldali politikusok és médiumok közéleti marginalizálása, illetve a békepárti magyar vezetők, különösen a magyar miniszterelnök fokozott védelme.

Orbán Viktor az EU soros elnökségét betöltő Magyarország miniszterelnöke, aki a békemissziója keretében a világot és a szomszédunkban dúló háborút is alakító országok vezetőivel (Zelenszkij, Putyin, Hszi Csin-ping, Trump és a brüsszeli és NATO-tagállami vezetők)) tárgyal, és akire a teljes világsajtó figyel.

Ezzel párhuzamosan, természetes, hogy kockázatos a tevékenysége, és biztonságpolitikai szakértők szerint könnyebben célponttá válhat, mint egy jóval kisebb befolyással rendelkező vagy épp a globális mainstream által támogatott politikus.

Általánosságban elmondható, hogy a politikai vezetők, így a miniszterelnök is magas fokú kockázattal járó pozíciót töltenek be, a jelenlegi, feszült nemzetközi helyzetben pedig a magyar kormányfő biztonságának garantálása kiemelt jelentőséggel bír.

Elolvasom a cikket