Százezrek ketreclakásokban

Hongkong, a Kínához tartozó különleges közigazgatási terület mindig is szűkös helykínálatról volt ismert, a város fennállása a sűrűn lakottságáról volt ismert. Napjainkba azonban ez már az ingatlanpiacon is megmutatkozik, az elszálló bérleti díjak és ingatlanárak miatt jelenleg is kétszázezer ember él városban úgynevezett ketreclakásokban.

Az úgynevezett „ketreclakások” alatt általában olyan ingatlant kell érteni, amit az évek során több, igencsak kicsi szobára bontottak. Ezek a lakrészek sokszor nem nagyobbak egy ágynál, a lakás szükséges közös területeit – mint a konyha és a fürdőszoba – pedig kénytelen az ember akár 10-20 másik lakóval is megosztani.

Az évek során ezeket az áldatlan állapotokat már többen megörökítették, hiszen van olyan egyedülálló anya, aki ilyen szoba méretű lakásban kényszerül nevelni gyermekét. A bérleti díj pedig akár a 250 dollárt is elérheti. Ez több mint 70 ezer forintnak felel meg.

Objektum doboz

Az évtizedek során Hongkong egyébként otthont adott Kowloon városának is, ami a koloniális idők kezdetén még egy kínai katonai támaszpont volt, később azonban a világ legsűrűbben lakott területe lett. Ahogy a jelenlegi helyzetben, így Kowloon esetében is főként a szegény réteg kényszerült itt lakni. Kawloon pedig szépen lassan várossá nőtt a városban, hiszen a külön álló házakat a lakók a törvényi szabályozás hiánya miatt összeépítették, tulajdonképpen egy nagy épületet létrehozva.

Kawloont végül 1994-ben lebontották, azonban a lakhatási válságot – mint a mellékelt ábra mutatja – azóta sem sikerült orvosolni a városban.

Elolvasom a cikket