Szijjártó: Ezt csak Orbán Viktor tudja megcsinálni

A külügyminiszter kiemelte, jelenleg Európában elfogytak azok a vezetők, akik mindenki beszélni tudnának, akit mindenhol fogadnának, jelen pillanatban erre csak Magyarország miniszterelnöke, Orbán Viktor képes. Szijjártó ennek kapcsán kiemelte: „Ma Európában senki nincsen abban a helyzetben, hogy egy héten belül a kínai elnökkel, az orosz elnökkel, az ukrán elnökkel, török elnökkel, valamint a volt – és sokak szerint leendő – amerikai elnökkel is megbeszélést folytasson.”

„A helyzet az, hogy egy hatalmas eszkaláció árnyékában élünk” – hangsúlyozta a tárcavezető, valamint hozzátette, Az világos, hogy ebben a háborúban a feszültség a következő időszakban magától nemhogy nem fog oldódni, hanem még súlyosabbá válik„.

Szijjártó Péter egyúttal elmondta, hogy az eszkalációnak elejét venni, emberéleteket menteni és a további pusztítást megelőzni csak akkor lehet, ha egy minél gyorsabb fegyverszünet lehetőséget ad arra, hogy a felek a békéről tárgyaljanak.

A külügyminiszter emellett hangsúlyozta, a harcoló feleken kívül három nagy világpolitikai szereplője van még a konfliktusban, az egyik Kína, aki békepárti és már rendelkezik béketervvel, az Amerikai Egyesült Államok ahol jelenleg kampány káosz uralkodik és az Európai Unió, ami eddig csak az amerikai külpolitikát másolta egy az egyben.

Szijjártó szerint ha ezen három szereplő közül kettő a békéért dolgozna, nem pedig a konfliktus elmélyítéséért, akkor az lehetőséget teremtene a harcoló felek számára is, hogy a béke irányába tegyenek lépéseket.

Objektum doboz

Elolvasom a cikket