Tigrisek a víz alatt

MH
2024. július 14. vasárnap. 14:38

Az elmúlt évtizedekben számtalanszor fel-felröppent a legenda, miszerint második világháborús német Tigris harckocsik rejtőznek a Balaton alatt, volt, aki pedig már látta is az egyiket elmondása szerint – derült ki a Magyar Nemzet cikkéből.

A szóbeszéd szerint valahol Zamárdi és Tihany környékén az iszapban rejtőzik három, a második világháború hírhedt Tigris harckocsijából. Tény, hogy a Tigriseket az 1944 őszétől 1945. április elejéig elhúzódó magyarországi harcokban is bevetették, valamint az is tény, hogy a környéken nagy volumenű páncélos csaták is zajlottak, ahogy az is igaz, hogy a tó mélyén még rengeteg hadieszköz lehet eltemetve.

A legendárium szerint 1945 márciusában Zamárdi térségében három Tigris nehézpáncélos kísérelte meg az átkelést a befagyott Balaton jegén, de alighogy eltávolodtak a parttól, a jég beszakadt alattuk. Egy másik verzió szerint azonban Tihany közelében süllyedtek a mélybe. Itt nem a jég, hanem a kifogyó üzemanyag okozta a Tigrisek vesztét. A visszavonuló németek nem akarták, hogy az ellenség kezére kerüljenek a csúcstechnikának számító páncélosok, amelyeket már nem tudtak elvinni, és inkább elsüllyesztették őket

Elolvasom a cikket