Újabb izraeli támadás a Gázai övezet déli részén

MH/MTI
2024. július 13. szombat. 21:23
Frissítve: 2024. július 14. 4:29

Az al-Hadasz arab nyelvű hírtelevízió korábbi beszámolója szerint a támadásban legkevesebb 35 palesztin vesztette életét.

A támadás a Hán-Junisztól nyugatra fekvő al-Mavaszi körzetére irányult, ahol sátortábort építettek ideiglenesen kitelepítettek számára.

Az áldozatokat a térség több kórházába szállították. A rafahi kórház igazgatója, Szubaib al-Hamsz elmondta, hogy a sebesülések többsége súlyos, többeknek amputálni kellett a végtagját.

Izraeli biztonsági források közlése szerint a célpont Mohammed Deif, a Hamász katonai szárnyának főparancsnoka volt, akinek sorsáról egyelőre semmit sem tudni. Az izraeli hadsereg, amely megerősítette, hogy valóban Deif és egy másik magas rangú Hamász-vezető volt a támadás célpontja, az AFP kérdésére annyit közölt, hogy vizsgálják az esetet.

Benjamin Netanjahu izraeli miniszterelnök televízióban közvetített sajtótájékoztatóján annyit közölt, hogy továbbra sem világos, hogy sikerült-e Deiffel és helyettesével végezni. „Bárhogy legyen is, el fogjuk kapni a Hamász teljes vezetését” – hangsúlyozta hozzátéve, hogy az izraeli túszok szabadon engedéséről szóló megállapodás esélyei csak nőnek a Hamászra nehezedő katonai nyomás hatására.

A Hamász vezetőinek listáján a Hamász vezetője, Jahíha Szinvar után a második helyen álló Mohammed Deif az Izrael által leginkább keresett emberek egyike. A Hamász katonai szárnyának, az Ezzedin al-Kasszám brigádok parancsnokának a múltban a feltételezések szerint számos, a meggyilkolására irányuló izraeli kísérletből sikerült megmenekülnie.

Deifet tartják az 1200 ember életét kioltó, és az izraeli-gázai háborút előidéző, Izrael elleni október 7-i támadás fő kitervelőjének.

Abu Zuhri, a Hamász egyik magas rangú illetékese a Reutersnek nyilatkozva azt mondta, hogy az esemény „az amerikai támogatással és a világ hallgatása mellett zajló népirtó háború eszkalációját jelenti”, és azt bizonyítja, hogy Izrael nem érdekelt egy tűzszüneti megállapodásban.

Az izraeli kormányfő hivatala szombaton emlékeztetett, hogy Benjámin Netanjahu „a háború elején állandó parancsot adott ki a Hamász magas rangú vezetőinek likvidálására”.

A Palesztin Hatóság elnöki hivatalának szóvivője, Nabíl Abu Rudeina az Izraelnek nyújtott amerikai katonai támogatást bírálta az al-Maszáviban végrehajtott támadás miatt.

Az amerikai kormányzat „kitart a legitim nemzetközi határozatok megsértése mellett, amikor fenntartja a megszálláshoz nyújtott katonai és pénzügyi segítséget, és a megszállók naponta követnek el véres tömeggyilkosságokat a népünk ellen” – idézte a szóvivőt a WAFA hivatalos palesztin hírügynökség.

Egy másik, a Gázavárostól nyugatra felállított menekülttáborban álló imaterem elleni támadásban 17-en haltak meg – közölték egészségügyi vezetők szombaton.

A Hamász egészségügyi minisztériuma szerint a háború kezdete óta 38 443 ember halt meg a Gázai övezetben, a sebesültek száma pedig 88 481.

Elolvasom a cikket