Volodimir Zelenszkij aggódik az életéért

MH
2024. július 14. vasárnap. 20:12

Zelenszkij „egyre paranoiásabbá vált a gyaníthatóan ellene elkövetett orosz merényletkísérletek és az ukrán vezetés destabilizálása miatt” – mondta az ügynökségnek egy magas rangú európai tisztviselő. ”És jogosan„ – tette hozzá.

A Reuters közölte, hogy nyolc jelenlegi és volt ukrán és külföldi tisztségviselővel, valamint ”számos barátjával és kollégájával [Zelenszkij] múltjából„ beszélt. A hírügynökség szerint ”egy olyan vezető portréját festik le, aki keményebbé és határozottabbá vált, kevésbé tolerálja a hibákat, sőt hajlamos a paranoiára, ahogy megbirkózik az éjjel-nappal tartó stresszel és a fáradtsággal„.

Zelenszkijt ”egy világ választja el„ attól a tévés komikustól, aki 2019-es megválasztása előtt volt – jelentette a Reuters. Elnöki mandátuma hivatalosan májusban járt le, és a politikus a konfliktus miatt az országban bevezetett hadiállapotra hivatkozva elutasította az új választások megtartását.

Többször is azt állította, hogy Oroszország megpróbálta megölni őt, anélkül, hogy részleteket vagy bizonyítékokat közölt volna. Májusban az Ukrán Biztonsági Szolgálat (SZBU) közölte, hogy két, magas rangú tisztviselők védelmével megbízott ezredest vettek őrizetbe azzal a gyanúval, hogy Moszkva beszervezte őket Zelenszkij meggyilkolására.

Az orosz hatóságok tagadják a vádakat, miszerint meg akartak volna szabadulni Zelenszkijtől. ”Nincsenek ilyen terveink„ – mondta korábban Dmitrij Poljanszkij, Oroszország ENSZ-nagykövetének helyettese.

A konfliktus során Zelenszkij intoleráns lett a tisztviselői és tanácsadói állítólagos inkompetenciájával szemben – mondta csapatának egy meg nem nevezett tagja a Reutersnek.

”Ha azt látja, hogy az emberek nincsenek felkészülve, vagy ellentmondanak egymásnak, azt mondja: ‘takarodj innen’. Erre nincs időm„ – mondta a forrás.

Egy magas rangú európai tisztviselő szerint Zelenszkij akkor is könyörtelen, amikor külföldi támogatóira gyakorol nyomást a támogatás érdekében.

”Tizenötször elismétli, hogy mire van szüksége, hogy többet kell tennünk, vagy szembenézünk a következményekkel, és nem hagyja annyiban„ – hangsúlyozta a tisztviselő.

Olekszij Reznyikov volt ukrán védelmi miniszter, akit tavaly az ellene felhozott korrupciós vádak miatt menesztettek, azt mondta, hogy Zelenszkij ”álmatlan rendszerben„ működik. Az ukrán politikus élete ”éjszakai konzultációkból és parlamenti, szenátusi beszédekből áll… időtől függetlenül„ – magyarázta.

Reznyikov szerint Zelenszkijnek van egy ”táskája„, amelyben váltóruha és fogkefe van, mert gyakran nem tudja, hol tölti majd az éjszakát. ”A nap 24 órájában, a hét minden napján stressz üzemmódban van – ez egy véget nem érő maraton„ – tette hozzá.

Elolvasom a cikket