Argentína tizenhatodszor nyerte meg a Copa Amerikát

Sütő-Nagy Zsolt
2024. július 15. hétfő. 6:16
Frissítve: 2024. július 15. 6:26

A Donald Trump elleni merénylet a Copa America döntőjére is nagy hatással volt, mert a Miamiban tartott finálé előtt megszigorított biztonsági intézkedéseket követően lehetett csak az arénába bejutni, ezért a tervezett, európai idő szerint hajnali 2 órára kiírt összecsapást csak majdnem másfélórás csúszással kezdhették el.

Az már a kezdőrúgás előtt eldőlt, hogy két argentin világbajnoknak ez lesz az utolsó fellépése a Copa Americán. A nyolcszoros aranylabdás, Lionel Messi egyelőre még nem vonult vissza a válogatottól, de mivel a következő Copa Americát négy év múlva rendezik, valószínű, hogy a 37 éves kiválóságnak ez az utolsó kontinenstornája hazája képviseletében. A 36 esztendős Angel Di María ellenben már az elődöntő után bejelentette, hogy a tornát követően távozik a válogatottól, így neki bizonyosan a finálé lesz az utolsó összecsapása.

A döntő előtt sokan az argentinokat tartották esélyesnek, hiszen nem csupán a világbajnoki cím védői, hanem a kontinensviadalon is remekeltek, a csoportmérkőzések során Kanadát 2–0-ra, Chilét 1–0-ra, Perut pedig szintén 2–0-ra győzték le. A negyeddöntőben azonban tizenegyespárbajra kényszerültek Ecuador ellen, és 1–1 után csak tizenegyesekkel jutottak tovább. Az elődöntőben aztán ismét Kanadával találkoztak Messiék, és másodszor is 2–0-s győzelmet arattak, így a legutóbbi öt tornát figyelembe véve negyedszer játszhattak a trófeáért.

A döntőbeli ellenfelük, Kolumbia azonban hasonlóan imponáló eredménysort produkált a döntőig, a csoportban Paraguayt 2–1-re, Costa Ricát 3–0-ra verte, majd a brazilokkal 1–1-et játszott, így csoportelsőként jutott tovább. A negyeddöntőből a mostani Copa America legnagyobb különbségű győzelmével, a Panama elleni 5–0-val harcolta ki az elődöntőt, ahol aztán nagy csatában nyert Uruguayval szemben (1–0). A rutinos James Rodríguez által vezetett kolumbiaiak ezzel történetük során harmadszor jutottak döntőbe a Copa Americán, ám ennél is többet mond, hogy fennállásuk leghosszabb veretlenségi sorozatát érték el, ugyanis a döntőt megelőző 28 mérkőzésen veretlenek maradtak, utoljára éppen Argentínától kaptak ki 2022. február 2-án.

A néhány órával korábban rendezett Európa-bajnoki döntőnél lényegesen tüzesebben indult a mérkőzés, már az első percben megszerezhette volna a vezetést az argentin Julian Alvarez, ám a jobboldalról érkező beadást kapu mellé lőtte. Öt perccel később pedig a kolumbiai Jhon Cordoba a kapufát találta telibe. Messi a 36. percben került először helyzetbe, de lövés helyett tovább vezette a labdát, ki az alapvonalon. A védő becsúszása nyomán ápolni is kellett a klasszist, aki később folytatta. Az esetet a videóbíró már csak azért sem elemezhette hosszabban, mert bármi is történt, az már az alapvonalon túl következett be.

A házigazdák nem is titkolták, hogy a mérkőzés csak a show részeként értelmezhető, így a szabályokra fittyet hányva egy negyedórás Shakira-koncertet ütemeztek be a szünetre, amely így a megszokottnál tíz perccel hosszabbra nyúlt.

A folytatásban sem lehetett panasz az iramra és a keménységre, amely gyakorta a szabálytalanságba torkollott, ezért nem egyszer állt a játék. A nagy harc közben a gólszerzésről sem feledkeztek meg a csapatok, mindkét kapu többször is veszélybe került, jelezve, hogy a taktikai elképzelésekben nem a hosszabbításra került a hangsúly.

A 63. percben Messi egy rossz lépés után ismét ápolásra szorult, és le kellett cserélni.

A hajrára is maradt az izgalmakból, de gól nem született a 90 perc alatt, sőt a hosszabbítás első félidejében sem. Mégsem 11-es párbajban dőlt el a kupa sorsa, mert a 109. percben Lautaro Martinez egy szemre is tetszetős akció végén kiugrott, és a kolumbiai kapuba bombázott. Mindez azért is különleges volt, mert a tornán csak a döntőben rendeztek hosszabbítást, az egyeneskieséses szakaszban, ha a 90 perc során nem született döntés, azonnal büntetőpárbaj során dőlt el a továbbjutás.

Az utolsó percekben még parázs jelenetek tarkították a finálét, az utolsó utáni percben is egy lehetséges kolumbiai büntetőt vizsgált a videóbíró, ám nem ítélték meg, és az eredmény már nem változott, így a címvédő argentinok 16-szor hódították el a Copa Americát, és már nem állnak holtversenyben Uruguayval.

Elolvasom a cikket