Az aknénak komoly következményei is lehetnek

Az akne gyulladásos, idült bőrbetegség, amely az életkortól, a betegség súlyosságától és az érintett testtájékoktól függően változatos klinikai képpel nyilvánul meg.

A szőrtüsző és faggyúmirigy gyulladása a serdülőkor egyik leggyakoribb betegsége, amely a fiatalok mintegy 80-95 százalékát érinti. Az aknék megjelenése lányoknál 12-13, fiúknál 14-15 évesen kezdődik. A tünetek lányoknál általában 17-18, a fiúknál 19-21 évesen csúcsosodnak.

Az aknék megjelenése változatos. Lehetnek egyszerű mitesszerek és pattanások, de megjelenhetnek cisztákként vagy sipolyokként is.

Az akne jellegzetessége, hogy eltömődnek a bőr pórusai, és mitesszerek/pattanások jelennek meg elsősorban a homlok, orr és áll környékén, ahol egyébként is zsírosabb a bőr. Előfordulhat a mellkason, a háton és a vállakon is, mivel ezeken a területeken található a legtöbb faggyútermelő mirigy. A kamaszkorúak nagy többsége megtapasztalja a jól ismert és jellegzetes tüneteket, amelyek súlyossága egyénileg eltérő lehet.

Amennyiben a tünetek zavarók, esetleg fájdalmasak, és hosszú időn keresztül (6-8 hét) megmaradnak, illetve nagy területet érintenek, jelentkezzen a lakhely szerint illetékes bőrgyógyászati szakrendelésen. A súlyos, különösen a felnőttkorban jelentkező makacs vagy gyakorta megjelenő akne hátterét különösen fontos tisztázni, mivel különféle szervi problémákat, betegségeket is jelezhet.

A mitesszerek/pattanások nem feltétlenül igényelnek bőrgyógyászati kezelést, ám ha begyulladnak, gennyel telt hólyagok, súlyosabb esetben ciszták és csomók keletkeznek. Ezeket ajánlott mielőbb bőrgyógyász szakorvosnak megmutatni.

Az akne kialakulásában számos tényező játszik szerepet, többek között hormonális folyamatok, a fokozott faggyúkiválasztás, a kóros tüszős elszarusodás, a Propionibacterium acnes baktériumtörzs elszaporodása, a gyulladás és a szervezet immunválasza. A hormonális okok hátterében gyakran a következő betegségek valamelyike állhat: policisztás ovárium szindróma, késői kezdetű mellékvese-betegség vagy a mellékvese, illetve a petefészek daganatai.

Az akne keletkezésében egyes gyógyszerek (főként szteroidok) mellékhatása, de akár lelki tényezők és fizikai trauma is közrejátszhat. Az akne tüneteit befolyásolhatják a táplálkozási szokások, főként az olajos magvak és a tej, tejtermékek túlzott mértékű fogyasztása.

Szövődményes esetekben láz, ízületi és izombántalom, ritkán belső szervi érintettség, mint szívgyulladás, agyhártyagyulladás, amiloidózis, szepszis, sőt rosszindulatú daganat is kialakulhat.

Az akne mind az enyhébb, de még inkább a súlyosabb formákban befolyásolja az életminőséget, nemcsak fizikailag, hanem pszichésen és szociálisan is. A betegség késői következményei a hegek – ezek akár társadalmi elszigeteltséghez és depresszióhoz is vezethetnek.

Kamaszkorban az akne még kiterjedt tünetek esetén sem igényel kivizsgálást, rendszerint a bőr vizsgálata (megtekintés és tapintás) elegendő. A kórtörténet felvétele során a vizsgáló orvos tájékozódik a családi hajlamról, az akne keletkezésének idejéről, a hormonális betegségek meglétéről, a szedett gyógyszerekről, valamint a lelki tényezőkről. Negatív kórtörténetű fiatal fiúk enyhe és középsúlyos aknéja nem igényli laboratóriumi vizsgálatok elvégzését.

Fiatal lányok és nők esetében a középsúlyos és súlyos formákban, különösen menstruációs zavarok meglétekor hormonvizsgálatok elvégzése szükséges. Hormonvizsgálat javasolt továbbá azoknál a csecsemőknél is, akiken a születést követő 16-24 hétben is megfigyelhetők az akne tünetei, valamint azoknál a gyermekeknél, akiknél három-hét éves korban jelenik meg a betegség.

Mikrobiológiai vizsgálatot rutinszerűen nem kell végezni, viszont segítheti az egyéb betegségektől történő elkülönítést. Hasi és kismedencei ultrahangvizsgálat a policisztás ovárium szindróma és egyes mellékvese-betegségek felderítése céljából történhet.

Orvosi kezelést is igénylő akne a serdülők 15-30 százalékánál fordul elő. Az enyhe mitesszerekből és néhány pattanásból álló akne ellátását gyermekgyógyász, illetve házi gyermekorvos végezheti. A középsúlyos, súlyos, kezelésre nem reagáló, illetve szövődményes akne ellátása bőrgyógyászati járóbeteg-szakrendelés keretében történik.

Az akne kezelése során a kezelőorvos figyelembe veszi a betegség típusát, súlyosságát, a betegség fennállásának idejét, az előző eredménytelen kezeléseket, a hegesedést és a beteg pszichés státuszát. A helyi kezelések célja a fokozott faggyútermelődés megszüntetése, valamint a gyulladás és a Propionibacterium acnes baktériumok kolonizációjának csökkentése.

A középsúlyos, illetve súlyos akne, lokális kezelésre nem reagáló gyulladásos akne, valamint nagy testfelszínekre kiterjedő gyulladásos akne kezelése antibiotikum-, illetve hormontartalmú gyógyszerekkel történik. Az acne fulminans gyógyszeres kezelése során ún. szisztémás retinoid gyógyszer adása válhat szükségessé.

Kiegészítő kezelésként UV-terápia, krioterápia, az elváltozás óvatos megnyitása, illetve kiürítése gyorsíthatja a gyógyulást.

Súlyos, kezelésre nem reagáló acne inversa, főként a hónalj, a lágyék és a végbélnyílás régiójának érintettsége, valamint hegesedés esetén műtéti beavatkozásra kerülhet sor.

Akne esetén gordítson különös gondot az érintett bőrterület óvatos, gyengéd tisztán tartására. Ne végezzen tisztítást napi két alkalomnál többször, mivel a gyakori tisztítás irritálhatja a bőrt, és súlyosbíthatja a tüneteket. Kerülje a túlságosan forró vagy hideg víz használatát. Mindig szappanmentes, az élettanival megegyező pH-értékkel rendelkező tisztítószert használjon. Sose próbálja kinyomni a pattanásokat, mivel ezzel sebesedést/felülfertőződést idézhet elő. Száraz bőr esetén használjon illatszermentes kozmetikumot. Lefekvés előtt mindig távolítsa el a sminket az arcbőréről. Rendszeresen mosson hajat, és ügyeljen arra, hogy a haja ne érjen bele az arcába.

Bőrgyógyászati javaslatra érdemes lehet képzett kozmetikus által végzett kezelést igénybe venni.

Az akne megelőzése érdekében fontos a mitesszerek szakszerű eltávolítása, a bőr rendszeres tisztítása és szárítása, az egészséges táplálkozás és lehetőség szerint a stresszhelyzetek kerülése. Az akne korai kezelésével megelőzhető a hegek kialakulása. Kamaszok és felnőttek számára havi egyszeri kozmetikai kezelés javasolt a tünetek és a gyulladt területek csökkentése érdekében.

Elolvasom a cikket