Az átalakuló világrend is téma lesz MCC Feszten

A Pax Americana korszaka véget ért. A szakirodalom vitatkozik azon, hogy ez melyik elnök alatt indult meg – szólnak érvek George Bush és Barack Obama időszaka mellett is, de egyesek még korábbra teszik a folyamat gyökereit –, azonban Biden afganisztáni fiaskójával a jelenség egyértelművé vált – írja a Mandiner.hu.

A fejvesztett menekülés, amelyet a tálibokkal szemben produkáltak, a nézőket Saigon 1975-ös evakuálására emlékeztette. Az amerikai rend ellenségei nyilván ezen felbátorodva is mertek tovább lépni: ezt követte az ukrajnai háború, majd az izraeli–hamászos háború. A kérdés: ki lesz a következő, aki lépni fog a világrend nélküli világban?

Az államok komoly és nehéz dilemmákkal szembesülnek, hogy egy bizonytalan korban megtalálják a jólét elérésének stratégiáját. A világ egyre inkább a blokkosodás felé halad, és nehezedik a nemzetközi kereskedelem, a korábbi, jól felépült struktúrák, utak és kapcsolatok zavarossá válnak.

Elég az Ever Given hajó esetére gondolni, amely beragadt 2021-ben a Szuezi-ssatornába, hetekre akadályozva a globális kereskedelmet. Most a jemeni húszi lázadók okoznak komoly fennakadásokat. Mindez mutatja, hogy világrendünk törékeny, a józanságnak és a stabilitásnak kell diadalmaskodnia.

Izgalmas kérdés, hogy kik lesznek a jövő nagyhatalmai? A többpólusú világrend több nagyhatalmi státuszra törekvő szereplőt is elbír. Amerika ugyan hanyatló nagyhatalom, de egyelőre még nagyhatalom. Kína és Oroszország egyértelműen kihívók akarnak lenni, de India is csatlakozni kíván a sorhoz.

Hasonlóan fontos szereplők még a BRICS-országok tagjai, Brazília és Dél-Afrika is, azonban más országok szerepe is meghatározó, például Iráné. Ezek a szereplők bonyolult kapcsolatot ápolnak egymással, még Amerika kihívóinak kapcsolata sem konfliktusoktól mentes. A jövőnket jelentős részben az fogja meghatározni, hogyan alakulnak ezek a globális és lokális konfliktusok, ki fog végül diadalmaskodni a gazdasági, politikai és néha katonai mérkőzésben.

A fenti témákról is lesz panelbeszélgetés az idei MCC Feszten Esztergomban Viharos tengereken: Globális kilátások 2024-re és azon túl címmel.

A beszélgetésen részt vesz Peter Frankopan, a Selyemutak című, világhírű könyvsorozat szerzője, az Oxfordi Egyetem professzora, Gamal M. Selim egyiptomi külpolitikai szakértő, C. Raja Mohan író, atomfizikus, India külpolitikájának szakértője, Rudolf Adam, a német hírszerzés korábbi alelnöke, nukleáris stratégiai szakértő és Jing Long, a Shanghai Institutes for International Studies Európai Tanulmányok Központjának igazgatóhelyettese.

Elolvasom a cikket