Csökkentheti a gyakori rákos megbetegedések kockázatát, a magas vérnyomást és a reumás ízületi gyulladást

Magyar Tibor
2024. július 15. hétfő. 7:27

Paprika, paradicsom, tojás vagy kolbász. Az alap lecsóról mindenki hallott már. Azonban számtalan olyan receptet találunk, amiben többféle zöldség is szerepel. Legyen az padlizsán, cukkini vagy éppen patiszon, ez a könnyed nyári étel nemcsak laktató, de egészséges is.

A válasz az alapanyagokban rejlik. A hagyma nagyszerű C-vitamin-, B6-vitamin-, kálium- és folsavforrás.

A paprika legfontosabb tulajdonsága magas C-vitamin-tartalma, emellett olyan anyagokat is tartalmaz, amik segítenek megelőzni a rákos megbetegedések kialakulását. Bár természetesen a lecsóba főzve is finom, akkor a legegészségesebb, ha nyersen fogyasztjuk.

A paradicsom remek A-vitamin-, tiamin-, riboflavin-, niacin-, B6-, lutein-, zeaxantin-, likopin-, folsav-, E-vitamin-, K-vitamin-, kolin-, kalcium-, réz-, vas-, magnézium-, foszfor-, kálium-, szelén- és cinkforrás. További különlegessége, hogy hőkezelés hatására sem veszíti el a szervezet számára oly hasznos likopintartalmát.

Akkor a legegészségesebb, ha olivaolajjal készítjük. A jótékony zsírsavakon kívül szerény mennyiségű E- és K-vitamint tartalmaz, de az olívaolaj tele van erős antioxidánsokkal is. Ezek az antioxidánsok biológiailag aktívak, és csökkenthetik a krónikus betegségek kockázatát.

A lecsó készülhet padlizsánnal is. Mangánt és kis mennyiségben káliumot, K-vitamint, C-vitamint, B6-vitamint, niacint, rezet és magnéziumot biztosít.

A cukkini is egy megfelelő alapanyag lehet, ami A-vitamin-, mangán-, C-vitamin-, kálium-, magnézium-, K-vitamin-, folsav-, réz-, foszfor-, B6-vitamin- és tiaminforrás. Kis mennyiségben vasat, kalciumot, cinket és számos más B-vitamint is tartalmaz.

A lecsóról elmondhatjuk, hogy gyulladáscsökkentő, csökkenti az elhízást és a 2-es típusú cukorbetegség tüneteit, csökkenti a stroke és a szívkoszorúér-betegség kockázatát nőknél, javítja a bélrendszer egészségét, csökkenti a demencia és a kognitív hanyatlás kockázatát, de emellett csökkentheti a gyakori rákos megbetegedések kockázatát, a magas vérnyomást és a reumás ízületi gyulladást. Ráadásul a fogyásban is segíthet.

Elolvasom a cikket