Diáktársai csendes, kedves fiúnak ismerték a merénylőt

A húszéves Matthew Crooks szombaton egy háztetőről félautomata AR–15-ös puskával három lövést adott le Donald Trumpra, aki könnyebben megsebesült, a rendezvény egy résztvevője viszont meghalt, ketten pedig életveszélyes állapotban kerültek kórházba. A merénylőt a titkosszolgálat mesterlövésze a helyszínen agyonlőtte.

Egy helyi újság szerint Crooks a pennsylvaniai Bethel Parkban lakott, körülbelül hetven kilométerre a merénylet helyszínétől, ahol 2022-ben fejezte be iskolai tanulmányait a Bethel Park High Schoolban, ahol 500 dolláros matematikai és természettudományi díjat nyert el.

A BBC értesülései szerint merénylő egy helyi idősek otthonának konyhájában dolgozott, mindössze egy rövid autóútra otthonától.

Crooks egy évig tagja volt egy helyi lövészklubnak, a Clairton Sportsmen’s Clubnak, ahol nem tartották elég tehetségesnek. Egy korábbi klubtársa, Jameson Myers elmondta, hogy miután a válogató versenyek alapján Matthew nem került be az iskola junior puskás csapatába, többé nem jött edzésre.

„Crooks nagyon normális srác volt, aki soha nem beszélt rosszat senkiről. Kedves fiúnak ismertem, ezért soha nem gondoltam, hogy ilyen merényletre képes” – hangsúlyozta Myers.

A KDKA helyi hírügynökségnek nyilatkozva néhány helyi fiatal, aki vele járt iskolába, magányosnak nevezte, akit gyakran zaklattak, és néha vadászruhát viselt az iskolában.

Egy másik egykori osztálytársa, Summer Barkley azt mondta a BBC-nek: „Mindig jó jegyeket kapott a vizsgákon, és szenvedélyesen rajongott a történelemért. Sok mindent tudott a politikáról, a kormányról, de ebben nem volt semmi különös… Mindig kedves volt, a tanárai kedvelték.”

A lakóközösség tagjai azt mondták, megdöbbentek, hogy a lövöldözés elkövetője a Bethel Park csendes, fákkal szegélyezett utcájában lakott.

„Egyszerűen megdöbbentő. Nem gondolnád, hogy egy fiú a hátsó udvarból megpróbálja meggyilkolni az elnökjelöltet. Ez őrület!” – mondta Jason Mackey, aki Crooksék közelében él.

A nyomozók eddig nem találtak indítékot Crooks tettére: „Jelenleg nincs azonosított indítékunk” – mondta Kevin Rojek, az FBI pittsburghi különleges ügynöke. „A nyomozók fáradhatatlanul dolgoznak azon, hogy kiderítsék indítékát.”

Elolvasom a cikket