Erre a tünetre fontos figyelni vezetés közben

A Nemzetközi Alzheimer Társaság jelentése szerint globálisan három másodpercenként új demenciás esetet diagnosztizálnak. Ma nagyjából ötvenmillió ember él a betegséggel, csak Európában tízmillióan, Magyarországon 250 ezerre becsülik az érintettek számát – tájékoztat az Elle.hu.

Az Alzheimer-kór egy olyan agyi betegség, amely a memória, a gondolkodás és az érvelési képességek lassú hanyatlását okozza. Az autó volánja mögé ülő emberek számára a betegség egyik tünete, hogy nehezen emlékeznek arra, hogyan jutnak el egy ismerős helyre, ahol korábban rengetegszer jártak. Ennél is kevésbé ismert, hogy a betegségben szenvedők nehezen tudják meghatározni a színeket vagy a kontrasztot, amely vezetés közben is észrevehető.

„Egyesek számára a látási problémák az Alzheimer-kór jelei. Ez egyensúlyzavarokhoz vagy olvasási nehézségekhez vezethet. Problémáik lehetnek a távolság megítélésével és a színek vagy a kontrasztok meghatározásával is, amely gondot okozhat a vezetés során” – állítja az Alzheimer’s Association.

Az Alzheimer’s Society nemrég elvégzett egy új felmérést, amelynek az eredményeiből az látszik, hogy csak minden harmadik ember mondja el orvosának, hogy az első hónapban demencia tünetei jelentkeznek nála vagy szeretteinél, és a többség inkább hallgat.

Az 1100 ember megkérdezésével készült vizsgálatból az derült ki, hogy sokan azért nem jelezték, hogy gond van, mert mert nem voltak biztosak abban, hogy mely tünetek demenciáéhoz hasonlóak, és melyek csak a normális öregedés tünetei. Az orvosok azonban hangsúlyozzák, hogy nem szabad az embereknek magukban tartaniuk a félelmeiket.

Elolvasom a cikket