Ezt teszi az alkohol a szemmel

Az Optimax szervezet szerint az alkoholfogyasztás hosszú távú következményei „borzalmasak” lehetnek. Az alkohol többféle mechanizmus révén is negatívan hat a látásra, de a legfontosabb ezek közül az optikai neuropátia.
Az optikai neuropátia olyan állapotok gyűjtőneve, amelyekben a látóideg károsodik.

Ez a betegség az alkoholfogyasztás és a túlzott dohányzás következtében alakul ki.

„Bár fájdalommentes, mégis elkezdjük elveszíteni a látásunkat, nehezebben tudjuk megkülönböztetni a színeket, és a perifériás látásunk fokozatosan eltűnik” – figyelmeztetnek az Optimax szakértői.

„Az állapot idővel romlik. A hosszú időn át tartó rendszeres alkoholfogyasztás az egyik fő oka a betegség kialakulásának. Emellett a gyakori alkoholfogyasztással együtt járó bizonyos tápanyagok hiánya is hozzájárulhat” – teszik hozzá az Optimax szakértői.

Egyéb mechanizmusok, amelyek révén az alkohol negatívan befolyásolja a látást
Az alkoholfogyasztásnak rövid távú hatásai is lehetnek a szemre.
„Általában nem csak arról van szó, hogy az alkoholfogyasztás után azonnal homályos a látás. A rendszeres nagyivás számos problémát okozhat, többek között a szemszárazság tüneteinek kialakulását” – magyarázzák az Optimax szakértői.

A száraz szem szindróma olyan állapot, amikor a szem nem termel elegendő könnyfolyadékot.

A szakértők arra figyelmeztetnek, hogy a száraz szem szindróma tünetei közé tartozik a szem tágult erei. Ez gyulladás, viszketés, irritáció és a látás tisztaságának megváltozása benyomását kelti.

Elolvasom a cikket