Gyorsuló ütemben nő a szifiliszesek száma

Négy év alatt csaknem kétharmadával nőtt Magyarországon a szifiliszes betegek száma, ráadásul tavaly a korábbi évekhez képest több gyerek született szifilisszel. A Magyar STI Társaság tiszteletbeli elnöke szerint sok fertőzött maga kezdi el kezelni a tüneteket, nem megy szűrésre, és nem csináltat tesztet sem. A legnagyobb baj az, hogy az emberek nem félnek és nem védekeznek – mondta el Várkonyi Viktória az Infórádió műsorában, számol be hazipatika.hu.

2023-ban 151-el több szifiliszes beteget regisztráltak Magyarországon, mint egy évvel korábban, a 2019-es adatokhoz képest pedig 430-al nőtt a számuk. A gonorrhoeások esetében pedig a növekedés egy év alatt több mint kétezer volt.

A szakember a műsorban arra hívta fel a figyelmet, hogy tavaly 15 veleszületett fertőző szifiliszes eset is előfordult, amely járványügyi szempontból is intő jel. Ilyenkor vagy a várandósság ideje alatt nem lettek kiszűrve, vagy akkor kaphatták el a fertőzést. „Ezek nem véletlen fertőzések, az kapja meg, aki erre saját magának esélyt ad, de persze vannak olyan, szifilisz miatt kezelt betegek, akik akaratuk ellenére fertőződnek meg a partnerüktől” – jegyezte meg.

Elolvasom a cikket