Más sorsát élem?

Barna Dóra
2024. július 15. hétfő. 8:29

Az alternatív technikák és módszerek bemutatásában a családállítás rendszere következik. Merőben más szempontból kutatja a problémák okait, mint a legtöbb pszichológiai módszer. A pszichológia sokféle módszert ismer (pl. pszichoanalízis, kognitív terápia, személyközpontú terápia), s mindegyik hatékony a maga módján. Közös vonásuk, hogy azt vizsgálják, hogy mi a gyerekkorunknak az a történése, ami miatt az éppen aktuális problémánk kialakult. A családállítás lényege, hogy lehetnek olyan elakadások az életünkben, amelyeknek a gyökere nem a személyiségünkben vagy a gyerekkorunkban rejlik. Olyan érzések, viselkedési minták, melyeket a családunkból, szüleinktől, felmenőinktől vettünk át.

A családfelállítás, más néven családállítás vagy rendszerállítás egy terápiás módszer, amelyet Bert Hellinger német pszichoterapeuta, katolikus misszionárius fejlesztett ki az 1980-as években. A módszer célja, hogy feltárja és kezelje a családtagok közötti rejtett dinamikákat és kapcsolati mintázatokat, amelyek befolyásolják az egyén életét és problémáit.

A családfelállítás lényege

A családfelállítás általában csoportos, azonban van egyéni foglalkozás is, amelynek a keretében az egyén (akit kliensnek neveznek) bemutatja egy adott problémáját vagy kérdését. A csoport többi tagja a kliens családtagjainak vagy fontos életeseményeinek szerepét veszi fel a térben. A csoporttagok fizikai elhelyezkedésükkel és mozgásaikkal reprezentálják a családi rendszer dinamikáját.

A folyamat lépései

  1. Kérdés vagy probléma megfogalmazása: A kliens megosztja a terapeutával, hogy mi az a konkrét probléma vagy kérdés, amit meg szeretne vizsgálni.
  2. Szereplők kiválasztása: A kliens kiválaszt néhány csoporttagot, akik a családtagok vagy egyéb fontos szereplők helyét fogják képviselni.
  3. Felállítás: A kiválasztott szereplők elhelyezkednek a térben, ahogy a kliens érzi, hogy az a családra jellemző. Ez a pozíció a családi kapcsolatok aktuális dinamikáját tükrözi.
  4. Dinamikák feltárása: A terapeuta kérdésekkel és instrukciókkal segíti a résztvevőket abban, hogy kifejezzék az érzéseiket és észrevételeiket a helyzetükből adódóan. Ezáltal felszínre kerülnek a rejtett érzelmi és kapcsolati minták vagy a generációkon át hordozott traumák.
  5. Megoldás keresése: A terapeuta és a csoporttagok segítségével a kliens új elrendezéseket próbálhat ki, amelyek segítenek a problémás dinamikák megértésében és megváltoztatásában.

Hatásmechanizmus

A családfelállítás azon az elgondoláson alapul, hogy a családtagok közötti kapcsolatokat és azok történelmét generációkon keresztül továbbadódó minták határozzák meg. Ezek a minták tudattalanul befolyásolják az egyén életét és döntéseit. A családfelállítás segít ezeknek a mintáknak a tudatosításában és a változtatásban.

Alkalmazási területek

A családfelállítást széles körben alkalmazzák különböző problémák kezelésére, mint például:

  • párkapcsolati problémák;
  • gyermek-szülő konfliktusok;
  • pszichoszomatikus betegségek;
  • munkahelyi és üzleti problémák;
  • személyes fejlődés és önismeret.

Kritika és megítélés

Bár sokan hatékonynak találják a családfelállítást, a módszer tudományos alapjait és hatékonyságát gyakran kritizálják. A módszer elfogadottsága változó, és egyesek szerint a terápiás eredmények inkább a placebo hatásnak köszönhetők. Mindazonáltal, a családfelállítás számos ember számára jelentős változást és megkönnyebbülést hozott.

Összességében a családfelállítás egy olyan terápiás eszköz, amely segíthet a mélyebb családi dinamikák és minták megértésében, és lehetőséget ad a változtatásra és gyógyulásra.

A rendszert és a módszert jól szemlélteti a Netflix sorozata (Egy másik énem címmel), amelyben bemutatják a pró és kontra kihívásokat.

Elolvasom a cikket