Mégis indulhat Vas Kata Blanka egyik nagy ellenfele

MH/MTI
2024. július 15. hétfő. 19:37

Vas Kata Blanka egyik komoly ellenfele hétfőn kapott zöld utat hazája szövetségétől, miután az új-zélandi sportbíróság megállapította, hogy eredetileg téves orvosi igazolások miatt zárták ki az ötkarikás csapatból. A 22 éves hegyibringás 15 éves kora óta szenved étkezéssel kapcsolatos rendellenességgel.

A bíróság megállapította, hogy az Új-Zélandi Kerékpáros Szövetség sportteljesítményért felelős igazgatója, Ryan Hollows – miután Maxwell ötkarikás kvótát szerzett – befolyásolta az orvosi testület munkáját azzal, hogy „elferdített” jelentést nyújtott be a csapatot kijelölő bizottsághoz, amelyben aggodalmát fejezte ki a versenyző egészségi állapota miatt. A bíróság kifogásolta azt is, hogy a szövetség előítélettel viszonyul az étkezési zavarral küzdő sportolókkal szemben, és ezen kívül – miután a tavaly U23-as vb-aranyérmes Maxwell júniusban fellebbezett kizárása miatt – bizonyítottnak találta, hogy a bringásnak nincs olyan „mentális vagy testi fogyatékossága, amely megakadályozná abban, hogy a legmagasabb színvonalon versenyezzen az olimpián”.

Maxwell a számára kedvező döntés után az Új-Zélandi Olimpiai Bizottság hétfőn kiadott közleményében kijelentette, hogy az elmúlt néhány hét stresszes és hektikus volt. Hozzátette: hálás azért, mert sok olyan ember veszi körül, akik vigyáznak rá és az egészségre.

A Maxwell sikerével zárult tavaly a glasgow-i vb, melyen Vas Kata Blanka ötödik helyen ért célba.

Elolvasom a cikket