Mi történik a szervezetével, ha minden nap fagylaltot eszik?

„A fagylalt (…) nagyon finom és frissítő lehet, mert jeges állaga hűsíti a torkunkat, és nagy megkönnyebbülést nyújt, különösen a meleg időben. Kényelmes megenni és élvezni” – idézi Leslie Kumar táplálkozási tanácsadót a Rarade.

Valószínűleg hidratáltabb lesz
A nyolc pohár víz sztereotípiája már rég megdőlt, de ettől még fontos, hogy elegendő folyadékot adjon a szervezetének. Ebben nem a víz az egyetlen lehetőség – a gyümölcsök, zöldségek és a fagylalt is segíthetnek.

„A jégkrémek elsősorban vízből állnak. Ez az egyik legfrissebb módja annak, hogy hidratáltak maradjunk, különösen meleg időben. A jeges textúra oltja a szomjunkat, és azonnali megkönnyebbülést biztosít” – jegyezte meg Kumar.

A mentális egészsége javulhat
Az ételek nemcsak a fizikai, hanem a mentális egészségére is hatással vannak.
„Egy jégkrém élvezete pszichológiai lökést adhat, endorfinok felszabadulásához vezethet, a szervezet természetes vegyi anyagaihoz, amelyek elősegítik a jó közérzetet” – tette hozzá a táplálkozási szakértő.

Rövid távon érezni fogja az energia növekedését
Ha lomhának érzi magát, a fagylalt is gyors megoldást nyújthat, mivel cukrot tartalmaz. A napi jégkrémfogyasztás gyors energialöketet adhat.
„A gyümölcsfagylaltban lévő természetes cukor gyors energiaforrás a szervezetünk számára. Így amikor szükségünk van valamire, ami felpörgeti az energiaszintünket, a jégkrém nem fog cserben hagyni. Gyors lökést ad” – magyarázta Kumar.

Hosszan tartó fáradtságot is észrevehet
Sajnos a cukor okozta energiahullám, amit a jégkrémtől kap, valószínűleg rövid életű lesz. Utána fáradtnak fogja érezni magát.

„A napi egy jégkrém fogyasztása, különösen a magas cukortartalmúaké, hozzájárulhat a túlzott cukorbevitelhez, ami potenciálisan hatással lehet a vércukorszintre, és energiacsúcsokhoz és összeomláshoz vezethet” – mondja Dr. Chris Mohr, fitnesz- és táplálkozási tanácsadó.

Hízást tapasztalhat
Nem minden jégkrém egyforma. Dr. Mohr szerint azonban a magas cukor-, zsír- és kalóriatartalmú ételek hozzájárulhatnak a súlygyarapodáshoz.
Tanulmányok, köztük a Nutrients című folyóiratban megjelent áttekintés is megerősítette, hogy a túlzott mennyiségű cukor fogyasztása növeli az elhízás kialakulásának kockázatát. Az Amerikai Szívgyógyász Szövetség is figyelmeztet a testsúlyhoz kapcsolódó veszélyekre. Azt javasolja, hogy a cukorbevitelt a napi kalóriák 6 százalékára korlátozzák (100 kalória vagy körülbelül hat teáskanálnyi cukor nőknél és 150 kalória vagy körülbelül kilenc teáskanálnyi cukor férfiaknál).

A tápanyaghiány problémát jelenthet
Az egészséges táplálkozás fontos része az egyensúly. Sajnos egy olyan napi étrend, amely magában foglalja a fagylaltot, nem fog segíteni ennek a méltó célnak az elérésében.
„Ha a jégkrémet következetesen a tápanyagokban gazdagabb lehetőségek helyett választjuk, az idővel tápanyaghiányhoz vezethet, ha az étrendből hiányzik a változatosság” – figyelmeztet egy szakértő.
Az Open Heart című szaklapban megjelent tanulmány is megerősíti ezt.

GI-problémák léphetnek fel
Bár az ízlelőbimbói hálásak lehetnek a napi jégkrémért, ugyanez nem mondható el a gyomráról.
„Senki sem tagadhatja, hogy a fagylalt finom. Azonban a túl sok napi szintű fogyasztása gyomorpanaszokhoz vezethet (…), a jégkrém cukortartalma kellemetlen érzést, hasi puffadást vagy görcsöket okozhat” – jegyzi meg Kumar.

Fogszuvasodást kaphat
A cukor elősegíti a baktériumok szaporodását, amely növeli a fogszuvasodás kockázatát. Ha nem tartja be a megfelelő szájhigiéniát, nem tanácsos gyakran fagylaltot enni.
Egy 2016-os Advances in Nutrition tanulmány szerint az embereknél kisebb volt a fogszuvasodás kockázata, ha a hozzáadott cukor bevitele a napi kalóriabevitelük kevesebb mint öt százalékát tette ki.

A krónikus betegségek súlyosbodhatnak
A napi jégkrémfogyasztás nem biztos, hogy a legjobb ötlet, ha szívbetegségben, cukorbetegségben szenved, vagy magas a kialakulásának kockázata.
„A szívbetegségben szenvedőknek korlátozniuk kell a magas zsír- és kalóriatartalmú ételeket is, amelyek hozzájárulhatnak a magas koleszterinszinthez és más szív- és érrendszeri problémákhoz” – tanácsolja Dr. Mohr.

Kutatások bizonyítják, hogy a túlzott cukorfogyasztás növelheti a gyulladás kockázatát, amely gyakori probléma az ilyen és más betegségekben szenvedőknél.
A szakértők azt tanácsolják, hogy a fagylaltot gyümölcspürékkel, joghurttal és turmixokkal helyettesítsük.

Elolvasom a cikket