Mit nem szabad inni a hőségben?

Sajnos egyes italok még sebezhetőbbé tehetnek a hőséggel szemben. Nézzük, mit nem szabad inni a hőségben, és miért.

1. Alkoholos italok

Az alkohol az egyik legrosszabb választás a hőségben. Ennek okai a következők:

– Kiszáradás. Az alkohol vízhajtó, ami azt jelenti, hogy elősegíti a folyadékok kiválasztását a szervezetből. Meleg időben ez gyors kiszáradáshoz vezethet.

– Megemelkedett testhőmérséklet. Az alkohol megemelheti a testhőmérsékletet, így a hőségben még kevésbé megfelelő ital.

– A koordináció romlása. Az ember már eleve fáradtnak és gyengének érezheti magát a hőségben, és az alkohol csak fokozza ezeket a tüneteket, amely növeli a sérülések és balesetek kockázatát.

2. Kávé és más, koffeintartalmú italok

A kávé, a tea és az energiaitalok koffeint tartalmaznak, amely szintén vízhajtó. Ezért nem biztonságosak a hőségben:

– Vízhajtó hatás. A koffein arra serkenti a veséket, hogy vizet ürítsenek a szervezetből, amely hozzájárulhat a kiszáradáshoz.

– Az idegrendszer stimulálása. A koffein növeli a pulzusszámot, és fokozza az izzadást, amely fokozhatja a hőségben jelentkező kellemetlenségeket.

– A vérnyomás emelkedése. A koffein növelheti a vérnyomást, amely különösen veszélyes a hőségben, amikor a szervezet már amúgy is fokozott stressznek van kitéve.

3. Édes szénsavas italok

A magas cukortartalmú, szénsavas italok és a mesterséges édesítőszerek több okból sem a legjobb választás a hőségben:

– Magas cukortartalom. A cukor hozzájárulhat a kiszáradáshoz, mivel a szervezetnek több vízre van szüksége a feldolgozásához.

– Kalóriatartalom. A cukros italoknak magas az üres kalóriatartalmuk, amely nem oltja a szomjat, viszont hozzájárulhat a súlygyarapodáshoz.

– Gázok és puffadás. A szénsavas italok hasi puffadást és kellemetlen érzést okozhatnak, amely különösen megterhelő lehet a hőségben.

4. Sport- és izotóniás italok

A sportitalokat gyakran úgy reklámozzák, hogy ideálisak az elektrolitok helyreállítására edzés után. Ezek azonban nem mindig alkalmasak hőségben történő fogyasztásra:

– Magas a cukor- és nátriumtartalmuk. Sok sportital jelentős mennyiségű cukrot és nátriumot tartalmaz, amely hozzájárulhat a kiszáradáshoz.

– Mesterséges adalékanyagok. Ezek az italok gyakran tartalmaznak mesterséges színezékeket és tartósítószereket, amelyeknek negatív egészségügyi hatásai lehetnek.

5. Tejturmixok és más tejes italok

A tejes italok, különösen a zsírosak nem a legjobb választások a hőségben:

– Nehezen emészthetőek. A tejtermékek nehezen emészthetőek, ez a hőségben kellemetlen érzést okozhat.

– Romlási kockázat:A tejtermékek magas hőmérsékleten gyorsan megromlanak, amely növeli az ételmérgezés kockázatát.

A legjobb italok forró időjárás esetén:

Most, hogy már tudjuk, mely italokat érdemes kerülni, nézzük, mit érdemes inni a hőségben:

– Víz. A legegyszerűbb és legjobb választás. A víz nagyszerű szomjoltó, és segít fenntartani a normál hidratáltsági szintet.

– Kókuszvíz. A kókuszvíz elektrolitokat tartalmaz és alacsony cukortartalmú, így nagyszerű természetes ital a vízháztartás egyensúlyának helyreállítására.

– Gyógynövényteák. A cukrozatlan gyógyteák, például a borsmenta vagy a kamilla frissítő és egészséges lehet.

– Gyümölcs- és zöldségturmixok. A friss gyümölcsökből és zöldségekből, hozzáadott cukor nélkül készült turmixok nagyszerűek a szomjoltáshoz és az alapvető vitaminok és ásványi anyagok beviteléhez.

Elolvasom a cikket