Öt kötelező olvasmány, amit felnőttként is érdemes elolvasni

Lássuk, mely köteteket érdemes felnőttként újra elolvasni!

Madách Imre: Az ember tragédiája

Középiskolásként drámát olvasni nem könnyű. Sok diákot lekötnek az izgalmas regények, egy rövidebb versbe is bárki beleszerethet, a leírások nélküli párbeszéd azonban gyakran kifog a tanulókon. Ez nagy probléma, mivel “Az ember tragédiája” a magyar irodalom egyik mesterműve, felnőttként ráadásul sokkal többet érthetünk meg belőle, mint tizenévesen.

A dráma több, fontos témát is boncolgat: mi az emberi élet célja? A történelem során tanultunk a hibáinkból? Hogyan viszonyul egymáshoz a férfi és a nő? Van szabad akarat? Ezen kérdések egy felnőtt számára sokkal nagyobb relevanciával bírnak, mint gyerekként, ha tehát újra elolvassuk a drámát, az időközben szerzett élettapasztalat sokat segíthet annak megértésében.

Gárdonyi Géza: Egri csillagok

Ez a kötet talán kakukktojásnak számít, hiszen a diákok között általában nagyobb népszerűségnek örvend, mint a többi kötelező olvasmány, ezért könnyen elképzelhető, hogy mi is kellemes emlékeket őrzünk róla. Ha tehát szerettük, azért, ha pedig valamiért mégsem tetszett, ezért érdemes újra elolvasni Gárdonyi klasszikusát.

A magyar történelem átfogóbb ismeretének köszönhetően felnőttként könnyebben megérthetjük a regény cselekményét, különös tekintettel arra, hogy az Egri csillagok több szereplője valós történelmi személyiség, így idősebb fejjel a meglehetősen hű korrajzot is jobban értékelhetjük már. Ebben a korban, egy kis tapasztalattal a hátunk mögött jobban megérthetjük a karakterek motivációit és küzdelmeit, de az emberi kapcsolatok – a barátságok, a szerelmek és a családi kötelékek – mélységét is.

Gárdonyi nyelvezete gazdag és kifejező, ezt a nyelvi szépséget pedig akkor értékeljük igazán, amikor a könyvet már nem kötelességtudatból, hanem egyszerűen szórakozásból olvassuk.

Molnár Ferenc: A Pál utca fiúk

Ez a regény is a népszerűbb kötelező olvasmányok közé tartozik, ezt mi sem bizonyítja jobban annál, hogy a musical évek óta rendkívül népszerű mind a fiatalok, mind az idősebbek körében. Ez a történet a tipikus példája annak, amikor az életkorunktól függően teljesen mást olvasunk ki a sorok közül.

Tizenévesen a regény egyszerűen egy izgalmas, gyerekek között zajló háborúról szól, mely keserédesen végződik. Felnőttként aztán egészen másként értékeljük majd a “Pál utcai fiúk” összetartását, barátságát és önzetlenségét, Nemecsek bátorságát, Geréb árulását, de meglátjuk azt is, hogy Áts Feri – bár az ellenséget, a vörösingeseket vezeti – tulajdonképpen nem egy negatív figura, hanem egy Bokához hasonló hadvezéri képességekkel rendelkező karakter, aki soha nem támadná hátba ellenfelét, egyszerűen csak a vitás helyzet ellenkező oldalán áll.

Szerb Antal: Utas és holdvilág

Bár a regényt a diákok is élvezhetik, a lényegét akkor érthetjük meg, amikor 40 éves korunk körül számot vetünk eddigi életünkkel, megérezzük a múlandóságot, tehát elérkezünk az életközépi válsághoz. Ezt a kifejezést persze Szerb Antal nem használja, Mihállyal mégis ez történik: nászútján egy gyerekkori baráttal való találkozás után – először véletlenül – elhagyja feleségét és elindul egy hosszú utazásra, melynek során múltjával és saját magával néz szembe.

A könyv, melyet – bár Mihály nem gyerek már – nevezhetünk a felnőtté válás történetének, letehetetlen és magával ragadó, a szereplők motivációit és vágyait pedig igazán csak most fogjuk megérteni, adjunk tehát neki egy újabb lehetőséget!

Dosztojevszkij: Bűn és bűnhődés

Az orosz író regénye sok középiskolás diákon fogott már ki annak ellenére, hogy ha belemerülünk, nem egykönnyen kerülünk ki a hatása alól. Ha rossz emlékeket őrzünk róla, ezt tudjuk be inkább a könyv hosszának, és tegyünk vele még egy próbát: nem fogjuk megbánni!

Raszkolnyikov, a fiatal joghallgató nélkülözik, bűntudat emészti, ebben az állapotában pedig egy eszme megszállottja lesz. Szerinte bizonyos emberek többre hivatottak, mint mások, ezért, ha morálisan elítélendő tettet követnek el, akkor sem eshetnek a többiekkel egy megítélés alá; egy nagyobb, jó cél elérése érdekében akár egyébként rossznak ítélt dolgok is elkövethetők, ezt pedig az utókor igazolni fogja.

Felnőttként ki nem gondolkodott még el azon, hogy ő maga különleges-e? Ez az emberi létezés egyik fontos kérdése, bár az kétségtelen, hogy a legtöbben nem úgy tesszük magunkat próbára, mint Raszkolnyikov. Ő ugyanis kiválaszt egy uzsorásnőt, aki életében csak rosszat tett a világnak, és egy baltával meggyilkolja – ahogy a nő váratlanul felbukkanó rokonát is. A regény tökéletesen leírja a bűntudat kegyetlen hatását, így annak elolvasása jó lecke lehet bárkinek – bármely életkorban.

Adjunk még egy esélyt a kötelezőknek

Az olvasás az egyik legszebb időtöltés. A könyvek segítségével más világokba utazhatunk, megismerhetjük a valós történelmünket, esetleg egy kitalált jövőt, egyben azonban biztosak lehetünk: akármilyen regényt veszünk a kezünkbe, abból tanulunk valamit, fejlesztjük magunkat, ezt pedig később senki nem veheti el tőlünk. A kötelező olvasmányok nem véletlenül kerülnek fel erre a diákok által olykor rettegett listára: ezek a könyvek valamiért kiemelkednek a többiek közül, ezt pedig lehet, hogy általános vagy középiskolában még nem igazán értjük meg. Adjunk tehát nekik még egy esélyt: valószínűleg kellemes csalódásban lesz részünk.

Elolvasom a cikket