A barna szemű emberek kevésbé lehetnek érzékenyek bizonyos betegségekre

Magyar Tibor
2024. július 16. kedd. 8:48

A barna szemek előfordulása földrajzilag jelentősen eltér. A legtöbb Afrikában és Ázsiában élő embernek sötétbarna szeme van. A sötétbarna szemszín a Közel-Keleten is nagyon gyakori. Európában a barna szemek elterjedtsége és árnyalata régiónként jelentősen eltér. Az Egyesült Államokban a becslések szerint a lakosság 41 százaléka barna szemű – beleértve a sötétbarna, a világosbarna és a mézbarna szemet is. Ha a mogyoróbarna szemeket is beleszámítjuk, az előfordulási arány még magasabb. A barna szemszín magas előfordulása azonban nem jelenti azt, hogy minden barna szem ugyanúgy néz ki. A barna szemek megjelenésében rengeteg eltérés van.

Ennek a szemszínnek egészségügyi előnyei is vannak. A barna szemű emberek kevésbé lehetnek érzékenyek bizonyos betegségekre. Esetükben kisebb valószínűséggel alakul ki az időskori makuladegeneráció, mint a világos szeműeknél.

Emellett a barna szemű embereknél kisebb az 1-es típusú cukorbetegség és a szemmelanóma kockázata, mint a világoskék szeműeknél.

A londoni Nemzeti Neurológiai és Idegsebészeti Kórházban végzett kutatás szerint pedig a barna szemű embereknél kisebb a kockázata a környezeti zajszennyezésből eredő hallásproblémáknak, mint a kék szeműeknél. A tanulmány szerzői úgy vélték, hogy a melanin pigment segíthet megvédeni az agyban lévő idegeket a zaj okozta károsodástól.

Ausztrál kutatók megállapították, hogy a sötétbarna szemű embereknél nagyobb valószínűséggel alakul ki szürkehályog, mint a világosabb szeműeknél.

Annak ellenére, hogy mennyire gyakoriak, sokféle jelentéssel bírnak. A barna szemeket jellemzően olyasvalakihez kötik, aki kedves és szerény. A barna szeműek gyakorlatiasak, kifelé fordulóak, és könnyen kezdeményeznek beszélgetést.

Ha valakinek sötétbarna szeme van, magabiztos lehet, ami jó vezetővé teszi. Valószínűleg sokat törődnek a szeretteikkel, ezért gyakran mások igényeit a sajátjuk elé helyezhetik. A világosbarna szeműek talán kicsit érzékenyebbek, lojálisak, és jó kommunikációs készséggel rendelkeznek. A legtöbb barna szemű ember szeret gondoskodni arról, hogy a társasági és az egyedül töltött idő között egészséges egyensúly legyen.

A barna szemű emberekről azt tartják, hogy megbízhatóak és társaságkedvelőbbek.

Egy Csehországban végzett kutatás során egyetemi hallgatókat arra kértek, hogy nézzék meg 80 diáktársuk (40 férfi és 40 nő, 19 és 26 év közöttiek) fényképét. A vizsgálatban résztvevőket arra kérték, hogy egy 10 pontos skálán értékeljék a lefényképezett diákok megbízhatóságát.

A lefényképezett diákoknak azt mondták, hogy semleges, nem mosolygó arckifejezést mutassanak, és ne viseljenek sminket vagy ékszert. Minden fényképet úgy vágtak le, hogy a szemek mindig vízszintesen, azonos magasságban legyenek, és a nyak hossza látszódjon. A vizsgálatban csak kék vagy barna szemű személyek fotóit használták fel. A mogyoróbarna vagy zöld szemű diákok fotóit kizárták.

A vizsgálat eredményei azt mutatták, hogy a barna szemű embereket szignifikánsan megbízhatóbbnak ítélték, mint a kék szeműeket.

De a dolog ennél egy kicsit bonyolultabb. A kutatók megállapították, hogy kapcsolat áll fenn a szemszín és az arcforma között, és hogy a személy arcformája is kulcsszerepet játszik a megbízhatóság megítélésében. A barna szeműek arca kerekebb, és szélesebb állal, szélesebb szájjal, felfelé mutató sarkokkal, viszonylag nagyobb szemekkel és egymáshoz közelebb lévő szemöldökkel rendelkeznek.

Elolvasom a cikket