A „férfiinfluenza” lehet, hogy tényleg létezik?

A sztereotípia szerint a férfi egy doboz zsebkendővel fekszik a kanapén. Eközben a szintén taknyos orrú női partnere otthonról dolgozik tovább, elvégzi a házimunkát, és vigyáz rá.

De vajon a férfiinfluenza valódi? Van-e érvényes biológiai ok a férfiak tünetei mögött, vagy a férfiak csak szimulálnak? És miben különbözik a férfiinfluenza az influenzától?

Mik a hasonlóságok?

Az egyszerűség kedvéért tegyük fel, hogy az férfiinfluenza valójában megfázás. Mindkettőt vírusok okozzák (de különbözőek). Mindkettő javítható pihenéssel, folyadékkal és szükség esetén fájdalomcsillapítókkal, torokfertőtlenítőkkel.

Mindkettőnek hasonló tünetei lehetnek. Jellemzően az influenzánál gyakoribbak a súlyosabb tünetek, mint a láz, a testfájdalom, a heves reszketés és a fejfájás (de néha a megfázásnál is előfordulnak). Eközben a torokfájás, orrfolyás, torokdugulás és tüsszögés a megfázásnál gyakoribb. A köhögés mindkettőnél gyakori.

Melyek a különbségek?

Az influenza súlyosabb és néha halálos kimenetelű légúti fertőzés, amelyet az influenzavírus okoz. A megfázást különböző vírusok, például a rhinovírusok, adenovírusok és a nátha koronavírusai okozzák, és ritkán súlyos.

A megfázás általában fokozatosan, míg az influenza általában hirtelen kezdődik.

Oké, de a férfiinfluenza valódi?

A férfiak valóban rosszabbul fáznak meg, mint a nők? A kép bonyolult.

Egy tanulmány, amelynek a címe A férfiinfluenza nem létezik, valóban kimutatta, hogy a férfiak és a nők tünetei között különbségek vannak.

Ez a tanulmány az akut orrmelléküreg-gyulladás tüneteit vizsgálta. Ez az orrjáratok és melléküregek gyulladása, amely megmagyarázza az orrfolyást vagy orrdugulást, az orrmelléküregek fejfájdalmát vagy az arcfájdalmat.

Amikor a kutatók a vizsgálat kezdetén felmérték a résztvevőket, a férfiak és a nők hasonló tüneteket mutattak. A vizsgálat ötödik és nyolcadik napján azonban a nőknek már kevesebb vagy kevésbé súlyos tünetük volt. Más szóval a nők gyorsabban gyógyultak.

Amikor azonban a résztvevők saját tüneteiket értékelték, némileg más képet láttunk. A nők rosszabbra értékelték a tüneteiket, mint ahogy a kutatók a kezdetekkor értékelték, de azt mondták, hogy gyorsabban gyógyultak.

Mindez arra utal, hogy a férfiak nem túlozták el a tüneteiket, és valóban lassabban gyógyultak. Arra is utal, hogy a nők kezdetben erősebben érzik a tüneteiket.

Miért történik ez?

Nem egyszerű kideríteni, hogy biológiailag mi történik.

A férfiak és a nők immunválasza között különbségek vannak, amelyek valószínűsíthető okot adnak a férfiak rosszabb tüneteinek kialakulására.

A nők például általában hatékonyabban termelnek antitesteket, így hatékonyabban reagálnak a védőoltásra. Úgy tűnik, hogy a nők immunrendszerének más aspektusai is erősebben működnek.

Miért van tehát az, hogy a nők általában erősebb immunválaszokkal rendelkeznek? Valószínűleg részben azért, mert a nőknek két X-kromoszómájuk van, míg a férfiaknak egy. Az X-kromoszómák fontos immunfunkciós géneket hordoznak. Ezáltal a nők két különböző kromoszómából származó, immunrendszerrel kapcsolatos génekkel rendelkeznek.

Úgy tűnik, hogy az ösztrogén (a női nemi hormon) szintén erősíti az immunválaszt, és ahogy az ösztrogén szintje az élet során változik, úgy változik a nők immunrendszerének ereje is.

Tehát a férfiak nem szimulálnak?

Bizonyos bizonyítékok arra utalnak, hogy a férfiak nem túlozzák el a tüneteket, és előfordulhat, hogy hosszabb időbe telik, amíg a fertőzés elmúlik. Így lehet, hogy a férfiak influenzát keményebben élik meg, mint a náthás nők.

Elolvasom a cikket