A legjobbat akarják magukból kihozni a magyar sportlövők

A Magyar Sportlövő Szövetség által rendezett keddi sajtóbeszélgetésen a harmadik ötkarikás eseményére készülő Péni István azt mondta az MTI-nek, hogy a 2021-es tokiói olimpia óta eltelt három év gyorsan „elrepült”, a legutóbbi játékok után szusszanni sem volt idejük, máris elkezdődött a kvótaszerzési időszak a párizsi játékokra.

„Nagyon nyugodt felkészülésünk volt és kiváló az összhang a csapatban. Szerintem sportlövészetben ilyen zökkenőmentes felkészülés már nagyon rég volt egy olimpia előtt” – hangsúlyozta az UTE világ- és Európa-bajnok lövője, akinek az a legfőbb célja, hogy Párizsban is élvezze a versenyzést.

„Ehhez persze arra is szükség van, hogy jól menjen a lövészet, az utolsó hetekben éppen ezért a formaidőzítésre helyezzük a hangsúlyt. Rióban 12. és 13. voltam, Tokióban ötödik, hetedik és tizedik, úgyhogy azt szeretném, ha ez a tendencia ugyanígy folytatódna Franciaországban is” – jelentette ki.

A csapatban Eb-bronzérmes, világkupagyőztes Pekler Zalán úgy fogalmazott, hogy „rengeteget tanult” pályafutása első, tokiói olimpiai szerepléséből, amelynek eredményeként sokkal „érettebben és tudatosabban” áll majd lőállásba a mostani játékokon.

„Mindig is azt vallottam, hogy a kudarcokból sokkal többet lehet tanulni, mint a sikerekből. Mivel most már sportpszichológusom is van, mentális szempontból sokkal felkészültebbnek érzem magam, ez pedig csak pozitívan hathat majd az eredményeimre” – nyilatkozta. Hozzátette, az olimpián szeretné „legyőzni önmagát”, a verseny napján „110 százalékos teljesítményt nyújtani”, ha pedig ez sikerül, akkor az eredményekben is megmutatkozik majd.

A szintén második olimpiájára készülő Mészáros Eszter arról beszélt, hogy Tokióhoz képest ezúttal „szakmailag és mentálisan” is sokat fejlődött, valamint komolyabban vette a versenyzést és a felkészülési időszakot is.

„A mentális részeken sportpszichológus segítségével dolgozom és úgy érzem, hogy ez nagyon sokat segített. Az olimpián a legjobbat szeretném kihozni magamból és úgy akarok kijönni a lőállásból, hogy megtettem mindent, amit csak tudtam” – jelentette ki.

A pisztolyos Major Veronika kiemelt: három évvel ezlőtti tokiói szerepléséből megtanulta, hogy nem az volt az egyetlen lehetőség az életében, és hiába rontott, ettől még „nem lett vége a világnak”.

„Azt is megtapasztaltam akkor, hogy az olimpia is ugyanolyan, mint bármelyik másik verseny, hiszen ugyanazok az ellenfelek és ugyanazzal a pisztollyal, ugyanúgy lövök, mint akár az edzéseken. Szeretnék technikailag és szellemileg is jól versenyezni, valamint büszkén hazajönni” – mondta.

Az első olimpiájára utazó Fábián Sára Ráhel azt emelte ki, hogy mivel majdnem egy éve szerezte meg a kvótát, bőven volt ideje készülni, illetve a nyári játékokon való szereplés fényében indult a versenyeken is.

„Nagyon alapos felkészülésen vagyok túl, ráadásul a múlt héten megkaptam a diplomámat is, így ez a teher is lekerült rólam és felszabadultabb lettem, több időm van akár edzeni is. Az olimpiai szereplést illetően van a fejemben egy helyezésre vonatkozó szám is, de az a legfontosabb, hogy ott és akkor a legtöbbet tudjam kihozni magamból, fegyelmezetten és tudatosan tudjak versenyezni és elégedetten jöjjek majd ki a lőállásból” – mondta a Csepeli TC 22 éves pisztolyosa.

Sinka László, a hazai szövetség főtitkára emlékeztetett rá, hogy a sportlövők versenyeit Párizstól 200 kilométerre délre, Chateauroux-ban rendezik, és kiemelte, versenyzőik alanyi jogon jutottak ki az ötkarikás eseményre, maximálisan teljesítve a szövetség három-öt kvótára vonatkozó célkitűzését.

„Az edzőknek és nekem az a dolgunk, hogy a játékok előtti időszakban segítsük a sportolóinkat és az olimpiára úgy tudjunk együtt felkészülni, hogy a versenyzők a lehető legjobb állapotban érkezzenek a versenyek helyszínére. Első alkalommal tartottunk csapatértekezletet a nyári játékok előtt, az általam vezetett delegációnk pedig az öt sportoló mellett négy edzőből és egy sportmasszőrből áll majd” – mondta. Hozzátette, a paralimpián három sportlövő képviseli majd a magyar színeket. Elmondta: csapatuk jövő héten kedden utazik Franciaországba és várhatóan augusztus 4-én délután érkezik majd vissza Budapestre.

Elolvasom a cikket