A merénylet után Trump nem áldozatként tetszeleg

Sütő-Nagy Zsolt
2024. július 16. kedd. 16:02

– Mindenképpen előnyös számára a pillanatnyi helyzet, mert a demokraták annyira felhergelték a szavazóikat, hogy ilyen szélsőségek történnek. Ugyanezt láttuk az európai választás előtt is, amikor jobboldali áttöréssel riogattak, azt sugallták, hogy ha Franciaországban nyer a Nemzeti Tömörülés, akkor vége a világnak. A globalisták egyik eszköze a polarizáció, amellyel éppen a jobboldalt, a békepártiakat vádolják. A Nigel Farage, a Robert Fico és a Donald Trump elleni merényletek azt mutatják, hogy a baloldalon látunk erőszakra hajlamos embereket – fogalmaz Kiszelly Zoltán.

A hatás már önmagában is jelentős, főleg egy olyan rutinos politikus esetében, mint Trump, aki nem elégszik meg annyival, hogy a támadást követően sajnálják.

– Ezt a hergelési politikát vele szemben nem tudják tovább folytatni, így a Trump számára kedvező témák jönnek elő. Nem csupán arról van szó, hogy áldozati helyzetbe került a republikánus elnökjelölt, illetve hogy most egy megbékélő vagy egyesítő beszédet tud mondani, hanem amikor nem lehet azzal fenyegetni az embereket, hogy Trumppal eljön a világvége, akkor elkezdhet arról beszélni, hogy a covid előtt, az ő elnöksége idején teljes foglalkoztatottság volt, haza akarta hozni a gyárakat Mexikóból és Kínából. A hergelés elmúlásával olyan témák jönnek elő, mint a béke, az adócsökkentés, a foglalkoztatás, az újraiparosítás. Minderről a hergeléssel akarták elterelni a figyelmet, mert ezekben az ügyekben már bizonyított – állapítja meg a Századvég elemzője.

Az összefogás érzését erősítheti az is, hogy Trump olyan alelnökjelöltet jelentett be, aki korábban ellenfele volt a republikánus oldalon, sőt kifejezetten támadta őt. J. D. Vance ohiói szenátor egykor „amerikai Hitlerként” emlegette Trumpot, ám 2022-ben már a volt elnök támogatásával nyerte el a szenátori helyet, s akkor már úgy fogalmazott, „ő a legjobb elnök, mióta csak élek, aki úgy tárta fel a korrupciót ebben az országban, mint senki más”.

– Amikor Vance 2016-ban megírta azt a könyvet, amelyben még támadta Trumpot, annak az volt a háttere, hogy egy szegény családból indult, egy kékgalléros munkásközegből. Ohio a nehézipar központja, és a munkásosztályból érkező politikus a milliárdos Trumppal szemben volt kritikus. Ám ha megnézzük, azóta a munkásosztály már a jobboldalra szavaz. Ausztriában a Szabadságpártra, Magyarországon a Fideszre, Franciaországban Marie Le Penre, Amerikában pedig Trumpra, mert teljes foglalkoztatást ígért, továbbá az újraiparosítást, amely azt jelenti, hogy nem elmennek a munkahelyek, hanem visszajönnek, és szükség lesz a munkájukra. Trump választása a rozsdaövezeteknek is szólt, hiszen legutóbb Biden éppen ezeken a helyeken nyert, illetve az ő narratíváját erősíti, miszerint elnöksége idején mindenki előre tudott lépni. Hogy nem segélyből élnek az emberek, a feketék, a spanyol ajkúak, az elvált anyák, a gyereküket egyedül nevelő szülők, hanem a magas foglalkoztatásnak köszönhetően saját munkájukkal tudnak előrelépni. Az alelnök személye pedig ezt is hitelesíti, és mivel ezek a billegő államok, a republikánusok és a demokraták is fontosnak tartják a megnyerésüket. Ezeket is figyelembe véve nagyon jó döntést hozott Trump.

Elolvasom a cikket