Spector meggyőződése, hogy sokan alábecsülik a bab, a borsó és más hüvelyesek előnyeit. Ezeket az olcsó termékeket azonban hatékony eszköznek nevezte a rák és az elhízás kockázatának csökkentésére. Az epidemiológus kifejtette, hogy a hüvelyesek ezen tulajdonsága összetételüknek köszönhető: rost, fehérje és polifenolok, egyfajta antioxidánsok, amelyek táplálják a bélbaktériumokat.
„Rákellenes, neuroprotektív hatásuk van, és részt vesznek az immunválaszban is, segítve az elhízás és a krónikus gyulladások elleni küzdelmet” – tisztázta Spector. Arra is rámutatott, hogy a hüvelyesek alacsony glikémiás indexűek, vagyis nem okoznak hirtelen vércukorszint-emelkedést.
A szakértő hozzátette, hogy a földimogyoró és a szója is hüvelyesek, de különböznek e család többi képviselőjétől. Szerinte ezek zsírosabbak, ugyanakkor kevesebb szénhidrátot tartalmaznak.