A világ legegészségesebb élelmiszere

A misopasztát a világ egyik legegészségesebb termékének tartják. A fermentált misopaszta fiatalít, elősegíti a fogyást, csökkenti a cukor- és koleszterinszintet, a vérnyomást, és csökkenti a rák kialakulásának kockázatát.

Mi az a misopaszta?

A miso egy hagyományos japán paszta, amelyet sóval erjesztett szójababból készítenek. Egyes változatokban rizst vagy árpát is adnak a szójához. A párolt gabonát a kojigomba spóráival erjesztik, amelyet a japán konyhában már több mint 2000 éve széles körben használnak. A szaké és a szójaszósz előállításához is használják.

A kojipenész olyan enzimeket termel, mint az amiláz és a glutamináz, amelyek az erjedési folyamat során a fehérjéket és a keményítőt peptidekké, cukrokká és aminosavakká alakítják, beleértve a glutamátot, amely az ötödik íz, az umami alapja. Koji készülhet a Saccharomyces cerevisiae gombából és tejsavbaktériumokból is. A misopaszta érlelése fajtától függően néhány hónaptól két évig tart.

Több mint ezerféle miso létezik, de a legnépszerűbbek, amelyeket a boltban is megvásárolhat, a következők:

– fehér miso (shiro miso) – a legrövidebb ideig erjed. Az összes fajta közül ez a leglágyabb, legkevésbé sós és enyhén édes;

– sárga miso (shinyu miso) – kicsit hosszabb ideig érlelődik. Enyhe, de savanykásabb ízt ad;

– vörös miso (aka miso) – hosszabb ideig érlelt, és a legmagasabb százalékban tartalmaz szóját. Erősen sós ízű és enyhén kesernyés;

– kome miso – rizsből és szójababból készül. Lehet fehér, sárga vagy vörös;

– genmai miso – fehér rizs helyett barna rizsből készül. Édes, enyhe, földes ízű;

– mugi miso – árpából és szójából készül, és gluténmentes. Enyhe és földes ízt ad.

Mindegyik különbözik az összetételében és a felhasznált szója és más gabonafélék arányában, míg a tiszta miso (hato) csak erjesztett szójababból készült paszta.

Melyek a miso paszta előnyei?

A misopasztát a világ egyik legegészségesebb és legtáplálóbb élelmiszerének tartják. Az erjesztett élelmiszerek számos egészségügyi előnnyel rendelkeznek, többek között antioxidáns tulajdonságokkal, támogatják az emésztést és az immunrendszert.

A miso növényi fehérjéket (glicinin és konglicinin), szénhidrátokat, többszörösen telítetlen zsírsavakban gazdag lipideket (lecitin), aminosavakat, izoflavonokat, E-, K-, B6-vitamint, ásványi anyagokat, mint nátrium, vas, kalcium, szelén, foszfor és tejsav tartalmaz.

Tudományos vizsgálatok igazolják, hogy a miso rendkívüli gyógyító tulajdonságokkal rendelkezik. Egy Japánban végzett tanulmány szerint azoknál az embereknél, akik naponta fogyasztottak misolevest, alacsonyabb volt a gyomorrák és a szívbetegségek kialakulásának kockázata. Egy másik szerint az erjesztett szójatermékek, például a miso fogyasztása lehet az általános egészségi állapot javulásának és a hosszú életnek az egyik titka.

Ezenkívül a misopaszta:

– antioxidáns és öregedésgátló tulajdonságokkal rendelkezik;

– támogatja a bélrendszer egészségét;

– segíti a fogyást;

– rákellenes tulajdonságokkal rendelkezik;

– csökkenti a vércukorszintet;

– támogatja az immunitást;

– küzd a vírusok és baktériumok ellen;

– csökkenti a gyulladást a szervezetben;

– támogatja az agyműködést;

– enyhíti a klimaxos tüneteket;

– szabályozza a vérnyomást;

– fenntartja a megfelelő koleszterinszintet;

– támogatja a szív és a csontok egészségét.

A misopasztát naponta használhatja számos ételhez hozzáadva, különösen ha cukorbetegségben, magas vérnyomásban, demenciában, érelmeszesedésben, rákban, elhízásban, gyomorfekélyben és más gyomor-bélrendszeri betegségekben szenved. A miso a probiotikusbaktérium-tartalmának köszönhetően gazdagítja a bélflórát, amely hozzájárul a hatékonyabb emésztéshez, felgyorsítja az anyagcserét, és elősegíti a fogyást.

A jótékony tejsavbaktériumok csökkentik a fertőzések kockázatát, sőt a bél-agy tengelynek köszönhetően a szív- és agyműködést is befolyásolják. A bél és az agy közötti kapcsolat és a bélbaktérium-flóra megfelelő összetétele biztosítja a megfelelő idegrendszeri működést, és javítja a jó közérzetet, csökkenti a depresszió és a demencia kockázatát.

A misopaszta antioxidánsokat is tartalmaz, amelyek elpusztítják a szabad gyököket. Ennek köszönhetően fiatalos megjelenést biztosít, késlelteti a szervezet öregedési folyamatát, csökkenti a ráncok megjelenését, és kiegyenlíti az arcszínt.

A miso és más szójaalapú termékek a menopauzán áteső vagy fájdalmas, rendszertelen menstruációval küzdő nőknek is ajánlottak. A szója olyan fitoösztrogéneket tartalmaz, amelyek úgy hatnak, mint a női nemi hormonok, és pozitívan befolyásolják a nők endokrin rendszerét.

Hogyan használjuk?

A misopasztát leggyakrabban a hagyományos japán misoleves alapanyagaként használják, de más levesekhez, például paradicsomleveshez vagy húsleveshez is adható. A misopaszta felhasználható pörköltekhez, mártásokhoz, ragukhoz, kebabhoz, salátaöntetekhez és pácokhoz halakhoz, csirkéhez, steakekhez, valamint különféle húsételekhez és sült ételekhez keverve is. A nyugati konyhában még desszertek és édességek adalékaként is használják.

Elolvasom a cikket