A misopasztát a világ egyik legegészségesebb termékének tartják. A fermentált misopaszta fiatalít, elősegíti a fogyást, csökkenti a cukor- és koleszterinszintet, a vérnyomást, és csökkenti a rák kialakulásának kockázatát.
Mi az a misopaszta?
A miso egy hagyományos japán paszta, amelyet sóval erjesztett szójababból készítenek. Egyes változatokban rizst vagy árpát is adnak a szójához. A párolt gabonát a kojigomba spóráival erjesztik, amelyet a japán konyhában már több mint 2000 éve széles körben használnak. A szaké és a szójaszósz előállításához is használják.
A kojipenész olyan enzimeket termel, mint az amiláz és a glutamináz, amelyek az erjedési folyamat során a fehérjéket és a keményítőt peptidekké, cukrokká és aminosavakká alakítják, beleértve a glutamátot, amely az ötödik íz, az umami alapja. Koji készülhet a Saccharomyces cerevisiae gombából és tejsavbaktériumokból is. A misopaszta érlelése fajtától függően néhány hónaptól két évig tart.
Több mint ezerféle miso létezik, de a legnépszerűbbek, amelyeket a boltban is megvásárolhat, a következők:
– fehér miso (shiro miso) – a legrövidebb ideig erjed. Az összes fajta közül ez a leglágyabb, legkevésbé sós és enyhén édes;
– sárga miso (shinyu miso) – kicsit hosszabb ideig érlelődik. Enyhe, de savanykásabb ízt ad;
– vörös miso (aka miso) – hosszabb ideig érlelt, és a legmagasabb százalékban tartalmaz szóját. Erősen sós ízű és enyhén kesernyés;
– kome miso – rizsből és szójababból készül. Lehet fehér, sárga vagy vörös;
– genmai miso – fehér rizs helyett barna rizsből készül. Édes, enyhe, földes ízű;
– mugi miso – árpából és szójából készül, és gluténmentes. Enyhe és földes ízt ad.
Mindegyik különbözik az összetételében és a felhasznált szója és más gabonafélék arányában, míg a tiszta miso (hato) csak erjesztett szójababból készült paszta.
Melyek a miso paszta előnyei?
A misopasztát a világ egyik legegészségesebb és legtáplálóbb élelmiszerének tartják. Az erjesztett élelmiszerek számos egészségügyi előnnyel rendelkeznek, többek között antioxidáns tulajdonságokkal, támogatják az emésztést és az immunrendszert.
A miso növényi fehérjéket (glicinin és konglicinin), szénhidrátokat, többszörösen telítetlen zsírsavakban gazdag lipideket (lecitin), aminosavakat, izoflavonokat, E-, K-, B6-vitamint, ásványi anyagokat, mint nátrium, vas, kalcium, szelén, foszfor és tejsav tartalmaz.
Tudományos vizsgálatok igazolják, hogy a miso rendkívüli gyógyító tulajdonságokkal rendelkezik. Egy Japánban végzett tanulmány szerint azoknál az embereknél, akik naponta fogyasztottak misolevest, alacsonyabb volt a gyomorrák és a szívbetegségek kialakulásának kockázata. Egy másik szerint az erjesztett szójatermékek, például a miso fogyasztása lehet az általános egészségi állapot javulásának és a hosszú életnek az egyik titka.
Ezenkívül a misopaszta:
– antioxidáns és öregedésgátló tulajdonságokkal rendelkezik;
– támogatja a bélrendszer egészségét;
– segíti a fogyást;
– rákellenes tulajdonságokkal rendelkezik;
– csökkenti a vércukorszintet;
– támogatja az immunitást;
– küzd a vírusok és baktériumok ellen;
– csökkenti a gyulladást a szervezetben;
– támogatja az agyműködést;
– enyhíti a klimaxos tüneteket;
– szabályozza a vérnyomást;
– fenntartja a megfelelő koleszterinszintet;
– támogatja a szív és a csontok egészségét.
A misopasztát naponta használhatja számos ételhez hozzáadva, különösen ha cukorbetegségben, magas vérnyomásban, demenciában, érelmeszesedésben, rákban, elhízásban, gyomorfekélyben és más gyomor-bélrendszeri betegségekben szenved. A miso a probiotikusbaktérium-tartalmának köszönhetően gazdagítja a bélflórát, amely hozzájárul a hatékonyabb emésztéshez, felgyorsítja az anyagcserét, és elősegíti a fogyást.
A jótékony tejsavbaktériumok csökkentik a fertőzések kockázatát, sőt a bél-agy tengelynek köszönhetően a szív- és agyműködést is befolyásolják. A bél és az agy közötti kapcsolat és a bélbaktérium-flóra megfelelő összetétele biztosítja a megfelelő idegrendszeri működést, és javítja a jó közérzetet, csökkenti a depresszió és a demencia kockázatát.
A misopaszta antioxidánsokat is tartalmaz, amelyek elpusztítják a szabad gyököket. Ennek köszönhetően fiatalos megjelenést biztosít, késlelteti a szervezet öregedési folyamatát, csökkenti a ráncok megjelenését, és kiegyenlíti az arcszínt.
A miso és más szójaalapú termékek a menopauzán áteső vagy fájdalmas, rendszertelen menstruációval küzdő nőknek is ajánlottak. A szója olyan fitoösztrogéneket tartalmaz, amelyek úgy hatnak, mint a női nemi hormonok, és pozitívan befolyásolják a nők endokrin rendszerét.
Hogyan használjuk?
A misopasztát leggyakrabban a hagyományos japán misoleves alapanyagaként használják, de más levesekhez, például paradicsomleveshez vagy húsleveshez is adható. A misopaszta felhasználható pörköltekhez, mártásokhoz, ragukhoz, kebabhoz, salátaöntetekhez és pácokhoz halakhoz, csirkéhez, steakekhez, valamint különféle húsételekhez és sült ételekhez keverve is. A nyugati konyhában még desszertek és édességek adalékaként is használják.