Az élelmiszeripari cégek szándékosan teszik függőséget okozóvá termékeiket

„Az embernek öröklött preferenciája van az energiában gazdag ételek – például a zsírok és a cukrok – iránt, és így a természetes szelekció hajlamossá tett minket a magas cukor- és zsírtartalmú ételek fogyasztására” – magyarázza Jennifer Kaplan kutatóorvos.

„Az élelmiszertudósok tudják ezt, és olyan összetevőket hoznak létre, amelyeknek sokkal magasabb a zsír- és cukortartalmuk, mint amilyenek a természetben előfordulnak. A leggyakoribb ilyen cukor a magas fruktóztartalmú kukoricaszirup, és ezért önmagában is függőséget okoz.”

Valójában olyan élelmiszereket, amelyek korábban nem voltak édesek, mint például a tésztaszósz, ma már mesterségesen édesítenek, hogy a fogyasztók továbbra is vágyakozzanak a termék után, olyan cukortartalommal, amely vetekedhet a csomagolt desszertekben található cukortartalommal.

A magas fruktóztartalmú kukoricaszirup (HFCS) a ketchuptól és a salátaöntetektől kezdve a gabonapelyhekig és a kenyérig mindenben megtalálható – olyan élelmiszerekben, amelyeket nem feltétlenül tartanak édesnek –, és néha még az „egészségesebb” alternatívákban, például a világos sörben is.

A magas fruktóztartalmú kukoricaszirup és a sók olyan addiktívak, mint a drogok

Egy evőkanálnyi szuperédes termék nagyjából 53 kalóriát, 14,4 gramm szénhidrátot és 5 gramm cukrot tartalmaz. Sokkal könnyebb az extra, üres kalóriákat bevinni, ha azok cukros adalékanyagként vannak feldolgozva, amely fokozza a feldolgozott élelmiszerek ízét.

Az alacsonyabb jövedelmű háztartások nagyobb arányban fogyasztanak ultrafeldolgozott élelmiszereket, mivel azok hosszabb eltarthatósági idővel rendelkeznek, könnyebben hozzáférhetőek és erősen reklámozottak. Ez azt eredményezi, hogy ezekben a háztartásokban több az olyan egészségügyi probléma, mint az elhízás és a kardiometabolikus betegségek.

A HFCS mint összetevő egy tanulmány szerint ugyanolyan függőséget okoz, mint a kábítószerek, például a kokain vagy a heroin, a só pedig bizonyítottan hasonló függőséget okozó, opioidszerű tulajdonságokkal rendelkezik.

Craig Smith ausztrál idegtudós évek óta tanulmányozta a só utáni vágy hatását az emberekben, és a Proceedings of the National Academy of Sciences című folyóiratban 2016-ban közzétett tanulmányában arra a következtetésre jutott, hogy a túlzott mennyiségű nátrium fogyasztása miatt az emberek jobban sóvárognak a só után. A tanulmány szerint az opioidblokkoló gyógyszerek gátolhatják a só utáni vágyunkat.

Még ha egy adott élelmiszer nem is túlságosan sós, előfordulhat, hogy a vártnál nagyobb mennyiségben csempészik bele a csomagolt élelmiszerekbe. „A legtöbb esetben a sót tartósítószerként használják, hogy meghosszabbítsák az élelmiszerek eltarthatóságát, és biztonságban tartsák azokat” – magyarázza Nia Rennix, a fogyásra és a vércukorszint szabályozására szakosodott klinikai táplálkozási szakértő.

A sót használhatjuk az ételek színének fokozására is (például a kenyérhéj vonzóbb, aranybarna színt kap), valamint ízfokozóként olyan ételekben, amelyekhez nem feltétlenül társítjuk a sós ízeket, mint például a ketchup vagy a kenyér.

„A só rendkívül addiktív, ugyanúgy, mint a cukor. Minél több sót fogyasztasz, annál jobban vágysz rá, és ezt a gyártók is tudják” – mondja Rennix. „Továbbá sót is adnak az élelmiszerekhez, mert azt akarják, hogy továbbra is vásároljuk a termékeiket. Nem számít, hogy a só fehér, rózsaszín, tengeri só vagy kristályosított – mind ugyanolyan hatással van az ember szervezetére.” A csomagolás elhiteti az emberrel, hogy bizonyos sók egészségesebbek, de valójában mind egyformán károsak a túlzásba vitt mennyiségben.

A túl sok só és cukor káros egészségügyi hatásai az ételeinkben

Az általános túlevésen kívül a túl sok só fogyasztása bizonyítottan negatív hatással van az emberi egészségre. „A túl sok só fogyasztása nem tesz jót az egészségünknek, mert a felesleges víz, amelyet magunkban tartunk, megemeli a vérnyomást. Minél több sót eszünk, annál magasabb a vérnyomásunk” – magyarázza Rennix. „Mindez megterhelheti a szívet, a veséket, az agyat és az artériákat, amely stroke-hoz, szívrohamhoz vagy vesebetegséghez vezethet.”

A túlzott cukor- és sóbevitel a gyermekek körében is egészségügyi problémákat okoz, amely az elhízás növekvő kockázatához és a gyermekkori vérnyomásra gyakorolt hatásokhoz vezet. „Az Egyesült Államokban minden hatodik fiatal elhízott” – áll a Forbes 2024. januári cikkében, amely a National Survey of Children’s Health (Országos Gyermekegészségügyi Felmérés) adatait közli.

„A tételek rendkívül ízletesebbé tétele csak a kezdet” – magyarázza Jessica Swift séf és regisztrált dietetikus, aki táplálkozástudományi MSc-vel rendelkezik. „Az ételek cukorral való telenyomása az édesszájú embernek az, amire a junk food cégek törekszenek. A cukor fogyasztása dopamint, a jó közérzetet keltő hormont szabadíthat fel az agyban, amely az adott ételt az élvezethez társítja – így a szervezet még többre vágyik.”

Egy étel szaglása egy étterem előtt vagy egy szupermarketben kellemes emlékeket idézhet fel, amelyek felébresztik a sóvárgást. Az ételek és az élvezetek összekapcsolása még inkább függővé teszi az embereket a túlzott cukorral, sóval és zsírral készült ételektől, hogy még többre vágyjanak.

Elolvasom a cikket