Az ukrán lakosság elérkezettnek látja az időt a tárgyalások megkezdéséhez

Zn.ua hírportál megrendelésére készített felmérés rámutat arra, hogy a közép-ukrajnai régiók lakosai nyitottabbak – 49 százalék támogatja a béketárgyalások megkezdését Oroszországgal – a háború diplomáciai úton történő lezárására és a diplomáciai úton történő rendezésre. A nyugat-ukrajnai régióban ugyanakkor csak 35 százalék támogatja a tárgyalásos rendezést. A háború sújtotta régiókban a legalacsonyabb (33 százalék) azoknak a száma, akik támogatják a béketárgyalások megkezdését, és majdnem ugyanennyien (34 százalék) ellenzik a háború diplomáciai úton történő lezárását. A felmérés szerint nagyon magas (32 százalék) a bizonytalanok száma. A déli megyékben élők 60 százaléka úgy véli, hogy eljött az ideje a tárgyalások megkezdésének Ukrajna és Oroszország között, amely majdnem 16 százalékkal magasabb, mint az ukrajnai átlag.

A kutatásból az is kiderült, hogy a válaszadók túlnyomó többsége nem ért egyet Vlagyimir Putyin feltételeivel. Az orosz elnök a svájci békekonferencia előtt ismertette Oroszország békekötéshez szükséges feltételeit. A megkérdezettek 83 százaléka nem ért egyet azzal, hogy az ukrán csapatoknak ki kéne vonulniuk Donyeck, Luhanszk, Herszon és Zaporizzsja régiók területéről, azok közigazgatási határain belülről. A válaszadók 84 százaléka ellenzi, hogy ezeket a régiókat átadják az agresszornak.

Az ukránok 77 százaléka nem ért egyet azzal, hogy az Oroszországgal szembeni, összes nyugati szankciót fel kellene oldani. Eltértek a vélemények arról, hogy Ukrajna semleges, el nem kötelezett, nukleáris fegyverek nélküli státuszát Ukrajna alkotmányában kellene rögzíteni: 58 százalék ellenzi, 22 százalék támogatja.

A kiadvány hangsúlyozza, hogy a nyugat-ukrajnai lakosoknak csupán 9 százaléka fogadja el az alkotmány ilyen jellegű módosítását. A középső országrészben 25 százalék, keleti régiókban pedig 23 százalék volt az egyetértők aránya. A legnagyobb támogatottság az ilyen változtatások iránt délen mutatkozik – e régió lakosainak 39 százaléka kész támogatni Ukrajna semlegességét. És ha ezt az adatot életkor szerint nézzük, a hatvan év feletti korosztályba tartozó déliek hajlamosabbak a semlegesség támogatására.

Elolvasom a cikket