Csökkentheti a rák kockázatát, javíthatja a koleszterinszintet, és még fiatalabbá is tehet

Szirtes Györgyi
2024. július 16. kedd. 7:28

Vigyázni kell ezzel a zöldséggel, hiszen a levelei mérgezőek, de a szára nagyon sok étel alapanyaga lehet. Sokan levest készítenek belőle, de találhatunk rebarbara szörpöt, lekvárt és likőrt is. Jó alapanyaga lehet süteményeknek és mártásoknak. Savanykás íze nagyon jellegzetes.

A rebarbara 4500 éve ismert zöldség. Sokáig gyógyhatása miatt volt ismeretes, ám a 18. században bekerült a konyhai alapanyagok közé is.

Mértékkel fogyasztva javíthatja a koleszterinszintet. A Journal of the American College of Nutrition című folyóiratban megjelent egyik tanulmány szerint a rebarbara szárának fogyasztása csökkentette a koleszterinszintet a magas koleszterinszintű férfiaknál.

A benne található tanninok javítják az emésztést és a bélrendszer egészségét. A rebarbara rostban is gazdag, ami segít megelőzni a székrekedést.

Szára gazdag K-vitaminban, amely kulcsfontosságú tápanyag a csontsűrűség javításában és a csonttörések kockázatának csökkentésében.

Egy tanulmány szerint egy adag rebarbara több antioxidánst tartalmaz, mint egy kelkáposzta. Ez nagyobb védelmet jelent a káros szabad gyökökkel szemben, amelyek krónikus betegségekhez vezethetnek.

A rebarbarában lévő antioxidánsok nemcsak a krónikus betegségektől védenek, hanem fiatalabbá is tehetnek. A tápanyagok támogatják a kollagéntermelést a feszesebb, ragyogóbb bőrért.

A rebarbaraszár antociánokat tartalmaz, aminek köszönhetően kevesebb gyulladással és nagyobb védelemmel jár az olyan krónikus betegségekkel szemben, mint a cukorbetegség.

A rebarbaraszárban található vegyületek javítják a bélrendszerünk egészségét, és még a májat is megvédhetik a károsodástól.

A benne található antociánok a gyulladás csökkentésével és az érelmeszesedés, azaz az erek szűkülésének és megkeményedésének megelőzésével fokozhatják a szív egészségét.

Mivel antioxidánsokban gazdag, fogyasztása segíthet megvédeni a rák egyes típusaitól. Ennek magyarázata az, hogy az antioxidánsok segítenek helyreállítani a sejteket a szabad gyökök okozta károsodásoktól, amelyek rákhoz vezethetnek.

Elolvasom a cikket